Primarul Ştefan Ilie a solicitat marţi, în cadrul unei întâlniri cu premierul României, urgentarea măsurării noilor valori de trafic în judeţ, pentru ca proiectele celor două drumuri expres Brăila-Tulcea şi Tulcea-Constanţa să fie cuprinse în execuţie prin Programul Operaţional de Transport.

Solicitarea a fost făcută în contextul în care, din cauza conflictului din Ucraina, traficul prin punctul de trecere a frontierei de la Isaccea a crescut considerabil, zilnic sute de TIR-uri tranzitând judeţul Tulcea.

„Am vrut să fiu sigur că drumurile expres Tulcea-Constanţa şi Brăila-Tulcea sunt cuprinse în program pentru execuţie pentru a garanta că se vor face şi că podul va avea o descărcare a traficului în momentul când va fi gata. Ne-am dus la minister şi premier pentru a vedea în ce stadiu se află şi să facem lobby pentru a fi în execuţie, şi nu pe o listă de rezervă. Am adus din nou în atenţia conducerii statului, a Ministerului Transporturilor şi a premierului României că este de foarte mare importanţă acest drum expres, că traficul faţă de măsurătorile care au fost făcute în 2017 şi 2019 s-a mărit considerabil. Acest lucru s-a întâmplat prin deschiderea punctului de frontieră Isaccea, dar şi în urma războiului. Vedem în fiecare zi câte TIR-uri cu cereale sau alte tipuri de produse din Ucraina tranzitează judeţul de la Isaccea şi din zona Galaţi către Portul Constanţa. Am solicitat să se urgenteze măsurarea valorilor noi de trafic pentru a avea toate argumentele ca drumul expres să fie pus în execuţie prin Programul Operaţional de Transport şi să nu fie pe o listă de rezervă care ar fi fost dată de un trafic scăzut. Podul nu are niciun sens dacă nu are descărcare de trafic. Atât cei de la Ministerul Transporturilor, cât mai ales premierul au fost de acord cu solicitarea noastră. Au conştientizat încă o dată că este de importanţă strategică existenţa drumurilor expres şi că nu poate funcţiona podul fără aceste drumuri”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre  posibilitatea de scutire de la plata taxelor pentru avizele proiectelor de utilitate publică şi scurtarea termenelor pentru obţinerea acestora.

„Am mai solicitat o scutire de la plata taxelor pentru avizele proiectelor de utilitate publică şi scurtarea termenelor pentru obţinerea acestora pentru că majoritatea primarilor au această problemă. Este aproape inadmisibil să plăteşti un aviz pentru un proiect de utilitate publică, pentru un drum, canalizare, pod. Nu suntem absurzi şi înţelegem că trebuie recuperarea unor cheltuieli care ţin de transport, dar de la o instituţie publică la alta ar trebui să nu existe niciun preţ. Preţurile la unele instituţiile publice private, cum ar fi societăţile de energie electrică, gaz sau alte tipuri sunt câteodată foarte mari pentru avizare. Nu poţi să cheltui nişte bani pentru avizare atât timp cât noi căutăm să obţinem finanţare europeană pentru a rezolva utilitatea publică. Atunci când venim cu astfel de proiecte de utilitate publică, instituţiile statului trebuie să le rezolve cât mai repede, deoarece de aceea ne plângem că nu asimilăm bani europeni şi este unul dintre motivele care duc la un procent mic de absorbţie”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Municipiul Tulcea va fi conectat la drumul „Dobrogea Expres” – Brăila Pod – Constanţa. Drumurile de centură vor conecta Drumul Expres cu Drumul European 87, între localităţile Mineri şi Tulcea, cu Tulcea pe str. Babadag, cu DJ 222 între Tulcea şi Agighiol şi 222C, între Tulcea şi Malcoci.

Ministerul Transporturilor a comunicat încă de la începutul anului trecut faptul că se consideră oportună solicitarea de realizare a unor drumuri de legătură la sectorul de drum expres Constanţa – Tulcea – Brăila, pentru dezvoltarea capacităţii de circulaţie în municipiul Tulcea, care este în acord cu cerinţele de conectivitate din cadrul Master Planului General de Transport. În cadrul Master Planului General de Transport, podul peste Dunăre figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanţa, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030.

Drumul „Dobrogea Expres” va face legătura între localităţile Constanţa – Babadag – Tulcea – Isaccea – Măcin – Brăila.