* Ministrul Agriculturii vrea cod unic pentru producători

Pieţele tulcene, dar şi din ţară, abundă de afişe prin care vânzătorii de fructe şi legume încearcă să îşi convingă clienţii că marfa lor este autohtonă, gustoasă şi de calitate, dar, în realitate, nu există o modalitate de a deosebi producătorii autentici de comercianţii care aduc legume şi fructe din import.

Pentru a stopa această practică, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, vrea să introducă un cod unic pentru fiecare producător, astfel încât, la o simplă scanare a acestuia cu telefonul, să aflăm exact locul de unde provine marfa dar şi suprafaţa cultivată.

„Astăzi, în pieţele din Tulcea, avem 67% grad de ocupare a tarabelor, cu producători agricoli. Aşa numiţii samsari sunt societăţi sau persoane fizice autorizate, care cumpără de la producători şi revând. Luna trecută, Asociaţia Administratorilor de Pieţe a avut o întâlnire cu decidenţi pe această speţă, de a încuraja producătorii să vină în pieţe. Noi, administratorii, ne dorim existenţa a cât mai multor producători şi cât mai multe produse româneşti pe masă, astfel că a început să se lucreze la acest proiect, cu introducerea codului unic, a cărei implementare va începe de anul viitor”, ne-a declarat Rodica Pascale, director SC Agropieţe SA Tulcea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.