Primarul Ştefan Ilie: „Oamenii întreabă de ce nu le dărâmăm pentru a face locuri de parcare”

Hotărârea primarului Ştefan Ilie de a face ordine în haosul urbanistic din municipiu aduce la suprafaţă probleme vechi pentru rezolvarea cărora administraţia locală va fi nevoită să demareze acţiuni în instanţă, dar şi exproprieri.

De mai bine de un an de zile, autoritatea locală a iniţiat un program de demolare a garajelor din municipiu şi construirea unor noi locuri de parcare. Se pare că dezafectarea garajelor a fost treabă uşoară, pe lângă problemele descoperite în teren.

Una dintre aceste probleme o reprezintă unele centrale termice din administrarea Energoterm, pe care, de-a lungul timpului, societatea le-a girat băncilor atunci când a aplicat pentru diverse împrumuturi financiare. În locul acestora, Primăria Tulcea intenţionează să creeze noi locuri de parcare sau să amenajeze spaţii verzi, dar procedura de de-molare  necesită timp şi bani.

„Unele centrale au fost girate la bănci de-a lungul timpului în cadrul împrumuturilor pe care le-a avut Energoterm. Oamenii întreabă de ce nu le dărâmăm pentru a face locuri de parcare, dar nu putem, pentru că unele sunt girate la bănci, iar altele nu mai sunt. Cele care sunt ale noastre, pentru dezafectare, fiind voluminoase, trebuie să facem proiecte care necesită nişte bani. Am început această procedură la două dintre ele, dar demolarea acelor turnuri nu este uşoară. Centralele girate la bănci pot fi recuperate prin acţiuni în instanţă. Vom face aceste acţiuni acolo unde va fi cazul. Dacă nu va fi cazul şi va trebui  să achităm un împrumut pentru degirare, aşa se va întâmpla”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

O astfel de centrală dezafectată, situată în zona străzii Eternităţii, a fost transferată în trecut în administrarea Episcopiei Tulcea pentru realizarea unei cantine, ceea ce nu s-a mai concretizat. Acum, Primăria Tulcea vrea să preia imobilul pentru a amenaja un spaţiu verde şi locuri de parcare.

„În zona Eternităţii, între ANL-uri, este un loc de joacă pe care îl vom repara, dar şi o centrală unde oamenii îşi doresc continuarea spaţiului verde sau amenajarea de locuri de parcare, care este dată de Primăria Tulcea către Episcopie pentru a face o cantină pentru copii, proiect care nu s-a concretizat de ani de zile şi purtăm discuţii”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

În total, şase centrale termice de pe aleile Ciocârliei, Ghiocelului, Merişor şi Cicoarei, dar şi pe străzile Iuliu Maniu şi Eternităţii, dintre care trei dezafectate, au fost girate la bănci de către Energoterm, în urmă cu mai bine de patru ani.

Se anunţă exproprieri

Pentru a implementa proiecte de regenerare urbană, municipalitatea va fi nevoită să realizeze şi exproprieri în spaţiile publice în care s-au ocupat abuziv anumite suprafeţe de teren.

„La proiectul de regenerare urbană din Piaţa Veche, când îl vom aproba, va trebui să facem inclusiv acţiuni de expropriere în folosul public. Nu mai putem recupera dacă spaţiul a fost dat omului şi a intrat în circuit, nu putem căuta modul în care a fost dat. Dacă vrem să aerisim nişte spaţii, va trebui să facem şi exproprieri. Dacă vrem să facem o parcare şi acolo sunt 10 garaje proprietate privată sunt necesare exproprieri, la fel şi în cazul străzilor unde nu se permite accesul pentru reabilitare deoarece s-au făcut dughene sau magazine care nu respectă nicio normă de urbanism şi au 10 metri în domeniul public şi altele mai puţin. Toate trebuie aduse la o linie. Sunt proiecte de durată, iar în cazul celor care nu sunt de acord cu exproprierea se fac acţiuni în instanţă”, a explicat Ştefan Ilie.

În urmă cu două zile, primarul a postat pe pagina sa de socializare informaţii despre stadiul celui  mai nou proiect de transformare a municipiului Tulcea, respectiv lucrările de pe strada Meduzei.

„Sunt perfect conştient că nici 1% din ce nevoi are oraşul şi locuitorii nu am atins. Însă a inventaria, cadastra, proiecta, licita şi executa modernizări de străzi, nu doar pentru <<negrul>> asfaltului, ci pentru tot ce există în subteran, conducte de apă, multe trase ilegal sau uitate de timp, canal menajer şi pluvial, cabluri şi grote, care provoacă surpări, toate acestea sunt obstacole greu de trecut, mai ales când o iei de la zero şi când se pun piedici de toate felurile. Când vrei să creşti numărul locurilor de parcare, în locul garajelor pline cu mobilă, pe locul fostelor centrale dezafectate, dar girate pe la bănci, în spaţii care au fost odată publice, dar oferite unora cu foarte multă uşurinţă şi pe care vrei să le recuperezi, trebuie să rezişti şi lipsei de răbdare, justificate de altfel, a cetăţenilor, şi  înjurăturilor fireşti sau jignirilor comandate, până atingi rezultatul dorit”, a transmis Ştefan Ilie.

Edilul a anunţat mai multe zone din municipiu în care în perioada următoare se vor realiza locuri de parcare şi spaţii verzi.

„Pe Meduzei încă nu s-au terminat lucrările, dar în locul celor 47 de garaje, care <<axfisiau>> spaţiul şi care în mare parte nu erau utilizate, sunt acum 68 de locuri şi o zonă aerisită. Aici mai sunt lucrări pentru scurgerea apelor pluviale, pentru întăriri de maluri, retuşuri sau pentru spaţiile verzi. La fel a fost pe Mărăşeşti, Dallas şi pe Griviţei, acum în zona Meduzei, iar în perioada următoare pe Aleea Merişor, în locul fostelor garaje, pe strada Alunişului, în zona locului de joacă, pe strada Spitalului, în spatele Bl.4 şi zona Penny, pe aleea Meduzei, la intrarea Str. Tudor Vladimirescu, pe strada Corneliu Gavrilov, în spate la OCPI. Şi în multe alte zone, dar care necesită, desfiinţare, proiectare, licitaţie, adică timp. Şi vom avea un oraş aerisit!”, a spus Ştefan Ilie.

Demolarea garajelor din municipiul Tulcea pentru amenajarea  de locuri de parcare şi spaţii verzi a fost anunţată în luna februarie a anului trecut şi a produs disconfort pentru unii tulceni.