Cel puţin patru institute de medicină legală şi 25 de servicii judeţene de medicină legală au eliberat până pe 9 iunie certificate de virginitate pentru fete şi femei, o practică definită de organizaţiile internaţionale drept dureroasă, umilitoare şi traumatică.
Institutul Naţional de Medicină Legală a anunţat că nu mai eliberează, începând cu 10 iunie, certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă, după ce, pe 6 iunie a fost lansată o campanie la nivel naţional, pentru eliminarea testelor de virginitate.
„Mi se pare o decizie legală justă. Desigur, în cazuri de abuz sexual sau viol, situaţia este diferită, iar victimele înţeleg că o astfel de procedură poate duce la pedepsirea agresorului. Sunt diferite situaţii, cu impact emoţional diferit. În practică profesională, nu am auzit în ultimii ani să mai existe părinţi care să solicite o astfel de investigaţie medicală. Era o modă ca părinţii să ameninţe cu acest lucru tinerele adolescente mai rebele, în ideea de a le corecta comportamentul, iar fetele se supuneau la examinări din ruşine. Din punctul meu de vedere, dacă părintele îşi supune copilul la o examinare de acest fel, pentru a-şi întări nişte convingeri sau a pedepsi un comportament, acesta ar merita vizita celor de la Protecţia Copilului”, ne-a declarat psihoterapeutul Silvia Miloş, psiholog clinician principal la Centrul de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.