Extinderea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea este în impas, constructorul întâmpinând probleme financiare şi de personal. Informaţi a fost făcută publică, ieri, în şedinţa Consiliului Judeţean după ce consilierul Pro România Liliana Marinescu a cerut explicaţii cu privire la stadiul lucrărilor.

„Dorim să ştim care este stadiul lucrărilor la spital. Am înţeles că sunt nişte probleme şi că au fost suspendate lucrările”, a spus consilierul judeţean Liliana Marinescu.

Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la adresa constructorului şi a anunţat faptul că luni va avea loc o şedinţă cu reprezentanţii firmei pentru a se lua o decizie în ceea ce priveşte derularea lucrărilor.

„Există un disconfort pe zona investiţiei Spitalului Judeţean, dat de creşterile de preţuri şi multe alte lucruri pe care constructorul le invocă, cu care noi ca şi instituţie nu avem treabă. Sunt lucruri pe care le vede în interiorul ofertei pe care el a făcut-o şi acum observă că unele lucruri nu sunt într-o coabitare perfectă între ceea ce înseamnă ofertă, proiectant şi alte lucruri. Am dat în disperare de cauză un telefon şi vom mai avea o şedinţă comună luni, aici, la Tulcea. Semnalele mele au fost că şi-a retras oameni din zona spitalului şi i-a dus în zona sălii de sport. Nu trebuie să ne facem nici speranţe mari, dar nici cineva să eludeze adevărul. Lucrurile sunt foarte complicate. Probabil că luni va spune din adâncul sufletului ce punct de vedere are despre această investiţie, de ce procedează aşa. Este treaba domniei sale dacă are zeci de mii de investiţii în Ţara Românească, nu este problema noastră. Luni am convocat proiectanţi şi constructor de la nivel de vârf pentru a face o ultimă încercare de aliniere a astrelor”, a declarat preşedintele Horia Teodorescu.

Preşedintele Horia Teodorescu a menţionat faptul că situaţia a apărut de circa 2-3 săptămâni.

„Vreau să vă spun că m-am săturat de tot felul de motivaţii, chestii de tehnică de finanţare şi în privinţa modului cum se fac anumite situaţii de lucrări, după principii pe care noi nu le agreem, nu avem cunoştinţă de ele. Probabil că unii şi-au depăşit cu mult prin portofoliul pe care îl au capacitatea de a merge înainte şi au ajuns atât de bine încât încep să dea cu <<delete>> la un număr de investiţii din Ţara Românească, pe care din anumite motive nu le mai pot duce. Aceasta este situaţia pe care o ştiu eu şi care a intrat într-un oarecare zdruncin de circa 2-3 săptămâni”, a spus Horia Teodorescu.

Preşedintele CJ şi-a exprimat speranţa că în urma discuţiilor ce vor avea loc lucrurile se vor îmbunătăţi.

„Eu totuşi nutresc speranţa că vom reuşi să îi determinăm să intre cu tot armamentul din dotare în această investiţie, dacă nu, va trebui de comun acord să luăm o decizie pentru că timpul nu ne mai permite nici măcar să stăm pe gânduri o zi. Aceasta este problema cea mai mare care ne pune într-o situaţie dificilă la modul în care să procedăm, mergem în instanţă, încercăm să scoatem la licitaţie restul de executat, care este foarte mare, sau încercăm să mergem mai departe pe acest drum, dar în condiţii foarte clare că nu se mai întâmpla peste două luni să îi vină vreo idee prin cap astfel încât să ne bage într-o situaţie din care greu mai putem ieşi”, a subliniat Teodorescu.

La rândul său, Nicu Mihai, director al Direcţiei de Investiţii, a menţionat faptul că firma care se ocupă de lucrări are o altă viziune în ceea ce priveşte decontarea.

„Dânşii au o anumită viziune de a deconta, noi mergem pe o viziune care este agreată de finanţator. Săptămâna viitoare se va lua o decizie”, a precizat Nicu Mihai.

Contractul pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea a fost atribuit unei asocieri de firme, unicul ofertant interesat de obiectul achiziţiei, la valoarea de aproximativ 33 milioane euro. Astfel, pentru proiectarea, asistenţa tehnică şi execuţia lucrărilor la obiectivul „Reabilitare, modernizare şi extindere Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea”, Judeţul Tulcea, în calitate de autoritate contractantă, a finalizat licitaţia deschisă şi a declarat ofertantul câştigător. Este vorba despre asocierea Construcţii Erbaşu SA (lider) şi Minimed Solutions SRL Bucureşti, contractul fiind semnat la data de 14 ianuarie 2021.

Tot Construcţii Erbaşu S.A. este liderul unei asocieri de firme care a câştigat licitaţia organizată de CJ Tulcea pentru proiectarea şi construirea noii săli polivalente din municipiu. Valoarea totală a investiţiei este de 25 milioane de euro.