Resursa piscicolă din Delta Dunării este motiv de dispută între Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Dacă, până acum, ARBDD era cea care gestiona această resursă, săptămâna trecută în Senat a  fost respins amendamentul la Legea Pescuitului, astfel că aceasta ar urma să treacă în administrarea ANPA.

Acest lucru nu se va întâmpla, însă, pentru că lucrurile vor fi corectate în Camera Deputaţilor, a anunţat ministrul Mediului, Tánczos Barna, şi deputatul liberal de Tulcea, Michael Gudu.

Pe de altă parte, pescarii comerciali spun că nu este important la ce instituţie a statului se află resursa piscicolă, atâta vreme cât nu se fac proiecte de repopulare şi decolmatare a Deltei Dunării. Mai mult, unii pescari comerciali susţin că nici ANPA nici ARBDD nu au demonstrat de-a lungul timpului o capacitate administrativă foarte mare, pentru a fi liniştiţi atunci când una dintre cele două instituţii preia resursa.

Deputatul PNL de Tulcea, Michael Gudu, spune că Legea Pescuitului va fi aprobată de Camera Deputaţilor în forma în care resursa va rămâne la ARBDD.

“A fost aprobată Legea acvaculturii în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Aceasta a intrat la vot în ultima zi din sesiunea parlamentară. Era însoţită de un raport al Comisiei de agricultură privind faptul că acel amendament a fost admis aici, în sensul că ceea ce este pe suprafaţa Biosferei Delta Dunării este exceptat de la administrarea de către ANPA. Legea Pescuitului a trecut de Senat şi a primit acel amendament care a fost respins. Amendamentul va fi cu siguranţă admis în Camera Deputaţilor. Legea pescuitului va urma acelaşi curs, doar că ne vom regăsi în situaţia în care va fi o dublă reglementare. Prima variantă ar fi să se păstreze textul ca şi în Legea acvaculturii sau să fie înlăturat din Legea pescuitului. Există un regulament al Uniunii Europene în care se spune că trebuie ca resursa piscicolă să fie administrată de o singură entitate. Sunt chestiuni discutate şi agreate la nivelul grupurilor parlamentare şi există numărul necesar de voturi ca să se întâmple şi la Legea pescuitului la fel ca în cazul Legii acvaculturii”, ne-a declarat Michael Gudu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.