Începând de anul viitor, pescarii amatori din deltă vor putea reţine câte un exemplar pe zi din cele patru specii valoroase – ştiucă, şalău, somn şi crap. Promisiunea a fost obţinută  miercuri de o delegaţie a pescarilor protestatari care s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.

Pescarii au reclamat discriminarea la care sunt supuşi în Delta Dunării prin interdicţia de a reţine patru specii de peşte valoros: somn, crap, ştiucă şi şalău, dar şi incapacitatea autorităţilor de a diminua semnificativ, cu rezultate, fenomenul braconajului piscicol, atât în Deltă cât şi pe întreg teritoriul naţional.

„Chiar dacă participarea la protest a fost redusă, au fost prezenţi pescari din Călăraşi, Vrancea, Buzău, Ploieşti, Giurgiu, Dolj, Olt, Ialomiţa şi Tulcea. După o aşteptare de cinci ore, timp în care s-a consumat şedinţa săptămânală de guvern, ministrul mediului, Tánczos Barna, însoţit de secretarul de stat, Róbert-Eugen Szep, şi de Daniela Dracea – director Direcţia de Biodiversitate, a primit o delegaţie a pescarilor din care, alături de alţi patru manifestanţi, am făcut parte şi eu (…) La finalul celor două ore de discuţii, pescarii recreativi au plecat cu promisiunea transparenţei decizionale, a dialogului activ cu cetăţenii şi societatea civilă, dar şi cu eliminarea interdicţiilor discriminatorii pentru la anul, în sensul posibilităţii reţinerii unui singur exemplar din cele patru specii vizate, în condiţiile introducerii unei limite maxime de lungime, precum cea minimă existentă deja”, ne-a declarat coorganizatorul protestului, Ovidiu Ghionu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.