O delegaţie din partea Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) – UNHCR România (Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi) a fost prezentă luni la sediul Primăriei municipiului Tulcea.

Vizita a avut un caracter introductiv, ce a avut ca scop familiarizarea cu rolul UNHCR în susţinerea autorităţilor, precum şi îmbunătăţirea capacităţii de răspuns şi gestionare a situaţiei cauzate de criza refugiaţilor din Ucraina, a transmis Primăria Tulcea într-un comunicat de presă.

Conducătorul delegaţiei, Désiré Bateck, a salutat implicarea locuitorilor municipiului Tulcea şi eforturile depuse de autorităţi în gestionarea acestei situaţii. Totodată, membrii delegaţiei s-au interesat cu privire la anumite probleme specifice, cum ar fi cea a persoanelor vulnerabile, respectiv copii neînsoţiţi, orfani, persoane cu handicap.

Reprezentanţii primăriei au prezentat măsurile şi modul de acţiune al instituţiei pentru ajutorarea persoanelor fugite din calea războiului. A fost adusă în discuţie şi componenta de integrare a refugiaţilor, aici fiind menţionată şcoala de vară destinată copiilor, realizată cu concursul mediului asociativ.

,,Am învăţat din mers, cu atât mai mult cu cât a fost o situaţie inedită atât pentru locuitori cât şi autorităţi, noi neavând experienţă în astfel de situaţii. Între timp, din păcate, războiul a devenit un fapt cotidian, de aceea, până la sosirea păcii mult aşteptate, trebuie să rămânem activi. În acest context, prezenţa UNHCR la Tulcea este binevenită şi am certitudinea că vom colabora cu succes”, a declarat Ştefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, citat în comunicat.

În contextul războiului din Ucraina, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a deschis un Birou regional la Galaţi.