Tranziţia palatelor copiilor şi cluburilor sub autoritatea unităţilor administrativ teritoriale este considerată o măsură benefică de către autorităţile tulcene, primarul Ştefan Ilie dând asigurări că astfel  Palatul Copiilor Tulcea va avea o bază  financiară şi de acţiune mai mare.

Declaraţia a fost făcută luni în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PNL Tulcea, la care au participat şi deputaţii liberali George Şişcu şi Michael Gudu, în care au fost prezentate principalele măsuri din pachetul de lege privind reforma în educaţie.

„Vreau să îi asigur pe cei din Tulcea de la Palatul Copii-lor sau de la alte unităţi care ar putea trece sub tutela municipiului că vor avea o bază mai mare atât financiară cât şi de acţiune. Vor putea solicita tot timpul autorităţilor mult mai multe activităţi decât bugetul limitat pe care îl au de la stat la momentul actual. Întotdeauna a existat o temere atunci când anumite unităţi au trecut dintr-o parte în alta, inclusiv noi am avut această temere cu creşele şi o avem în continuare, dacă le dăm în subordinea totală a Ministerului Educaţiei sau funcţionează ca în prezent. Opinia mea este că cei care lucrează în cadrul Palatului Copiilor nu trebuie să  îşi facă griji dacă se schimbă administratorul. Primăria Tulcea finanţează activităţi ale majorităţii copii-lor din judeţ care în marea majoritate sunt la liceele din municipiu. Anul trecut şi anul acesta tot ce au cerut şcolile din municipiul Tulcea le-au fost acordate sumele integrale. Nu am tăiat sau redus de la nicio unitate şcolară”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Săptămâna trecută, printr-o petiţie online lansată la nivel naţional de palatele copiilor se cere ca aceste organisme să rămână sub tutela Ministerului Educaţiei. Mai mult, conducerea Palatului Copiilor Tulcea a precizat pentru ziarul Delta că ia în calcul organizarea unui miting pentru susţinerea solicitării.

Edilul a dorit să precizeze că palatele copiilor nu vor fi sub jurisdicţia consiliilor locale, ci  sub autoritatea unităţilor administrativ teritoriale.

„Trebuie să se facă o diferenţă foarte importantă care din păcate la Tulcea, atât în mediul administrativ cât şi în alte medii, este o confuzie care încă persistă. Consiliul Local este un for deliberativ şi nu poate avea în subordine ceva. El hotărăşte în baza legislaţiei ceea ce coordonează. Palatele copiilor pot fi sub tutela unităţilor administrativ teritoriale, adică a municipiului în acest caz. Am văzut foarte multe dezbateri pe această temă şi acţiuni publice pentru a nu se întâmpla acest lucru. Legea este în dezbatere, nu ştiu dacă va fi adoptată în această formă sau nu”, a menţionat primarul Ştefan Ilie.

Inspectorul şcolar general al ISJ Tulcea, Viorica Pavel, este de părere că trecerea palatelor sub autoritatea UAT-urilor este o măsură benefică.

„Există şi  acum o colaborare între tot ce înseamnă autoritatea publică locală şi palate. Sunt foarte multe activităţi care se realizează în parteneriat şi ştiu că în ultima perioadă domnul primar a semnat multe parteneriate cu Palatul Copiilor. Rămâne de văzut dacă în urma dezbaterilor care vor avea loc vor rămâne sau nu, dar atât timp cât există colaborare şi activităţile se vor desfăşura sau chiar se vor intensifica nu văd de ce nu ar fi benefică o astfel de trecere a palatelor în curtea UAT-urilor”, a precizat inspectorul şcolar general Viorica Pavel.

În ceea ce priveşte reorganizarea inspectoratelor şcolare judeţene, reprezentanta ISJ a explicat faptul că aceasta constă într-o comasare cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

„Transformarea are loc în situaţia în care se comasează cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Activităţile pe care le va derula Direcţia Judeţeană vor fi cele ale evaluării naţionale, dirijarea actului educaţional la nivel de judeţ şi vine cu o atenţie deosebită pe învăţământul special. De aceea s-a gândit acea direcţie. Le avem pe toate şi le privim la nivel global”, a spus Viorica Pavel.

Ministerul Educaţiei a lansat pe data de 13 iulie în dezbatere publică două proiecte de legi menite să reformeze radical sistemul de învăţământ din România.

Printre noutăţi se numără posibilitatea ca în cazul colegiilor naţionale să se organizeze examen de admitere şi o nouă formulă de Bacalaureat, începând cu generaţia care va intra la liceu odată cu aplicarea noilor prevederi. Se doreşte ca traseul legislativ să fie parcurs astfel încât legislaţia să intre în vigoare din septembrie 2023, însă pentru aceasta va mai fi nevoie de alte peste 300 de acte normative.

Proiectele legilor Educaţiei sunt în dezbatere publică până în data de 24 august şi până acum au fost primite peste 500 de propuneri, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.