Crescătorii de animale din Pardina trag un semnal de alarmă la faptul că le mor animalele din cauză că nu au ce mânca. Leşurile rămân pe câmp şi le mănâncă şacalii.
Ion Mihailov este tehnician veterinar, s-a născut şi trăieşte în Pardina, unde se ocupă cu creşterea bovinelor. Acesta reclamă o situaţie gravă care are loc în zona comunei: animalele mor de foame.
„Animalele sunt foarte afectate de caniculă, mâncare nu au, mor pe capete. Leşurile rămân pe câmp şi le mănâncă şacalii, unde pică, acolo rămân, până ajunge stăpânul să le ia, nu mai au ce, că le devorează şacalii. Nu se pune problema să fie predate la abator, pe căldura asta, nu mai ajung la destinaţie. Da, problema este că nu au ce mânca şi nici unde să pască. Nu avem izlaz, de unde vegetaţie?! Concesionarii au obligaţia să ne lase şi nouă paie, să adunăm, dar nu se întâmplă acest lucru, aşa că va trebui să cumpărăm fân de unde putem. Aşteptăm să ne dea Consiliul Judeţean terenul câştigat în instanţă şi să licităm, să avem unde creşte oile, caprele, vacile. În funcţie de câte capete de animale adulte avem, atâta suprafaţă primim”, ne-a declarat Ion Mihailov.
Primarul comunei Pardina, Dumitru Pocora, susţine însă că, de fapt, animalele mor din cauză că nu sunt ţinute în adăpost, fiind lăsate la voia întâmplării.
„Nu mor aşa, pur şi simplu, animalele la Pardina. Mor pentru că nu sunt îngrijite, nu au adăpost, umblă prin câmp, fie că e ger, ploaie, vânt şi, când vine canicula, ele cedează, desigur. Cât timp animalul nu are condiţii, e normal să se îmbolnăvească. Vacile au coastele cum sunt clapele de la orgă, că nu au ce să mănânce, proprietarii nu se ocupă de ele. Stăpânul, dacă îi moare animalul, îi ia crotalul, să nu poată fi recunoscut, şi îl lasă acolo. Am avut multe probleme cu crescătorii de animale, cu particularii. Vor subvenţii, dar nu vor să asigure o îngrijire corespunzătoare. E mai uşor să lase animalele să pască în culturile altora, chiar dacă aplicăm amendă, care este de 500 de lei pe zi, celui care are sute de capete îi convine mai mult să plătească sancţiunea la valoarea de 10% imediat, decât să angajeze văcar, să adune fân să aibă grijă de vaci, de exemplu”, a menţionat primarul Pocora.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.