Unii spun că adevăratul examen al maturităţii nu este Bacalaureatul, ci obţinerea permisului de conducere! În Tulcea rata de promovare din prima încercare e cu mult sub cea de la bacalaureat, care a fost anul acesta de 70,78%.

Patronul uneia dintre şcolile de şoferi din municipiu, instructorul auto Valentin Tertiş, spune că examenul pentru permis este tot mai greu de promovat, din cauza circulaţiei  tot mai îngreunate, a drumurile foarte proaste şi a lipsei de civilizaţie a participanţilor la trafic.

„Obţinerea permisului de conducere este mult mai dificilă decât în urmă cu câţiva ani. Acest lucru se întâmplă din cauză că traficul este cu mult mai intens, răbdarea şoferilor este limitată, iar educaţia lipseşte multora dintre participanţii la trafic. Chiar dacă maşinile sunt mai performante, infrastructura proastă şi lucrările care se efectuează pe anumite porţiuni de carosabil, starea de moment din timpul examenului a examinatorului, capacitatea diferită a elevului de a învăţa şi de a se adapta la condiţiile de trafic şi regulilor de conducere, toţi aceşti factori duc la un procent de promovabilitate destul de scăzut, undeva la 40% , atât la proba teoretică, cât şi la proba practică, un procent mai mare înregistrându-se la permisul de profesionişti, unde este o promovabilitate de aproape 80%”, ne-a declarat instructorul Valentin Tertiş.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.