Numărul firmelor înmatriculate în judeţul Tulcea, în primul semestru din 2022, este mult mai mic decât în perioada similară din 2021. Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în semestrul întâi din acest an au fost înmatriculate în judeţul Tulcea 552 de firme, iar în primul semestru de anul trecut 703 firme. Scăderea este de peste 21%. La nivel naţional, înmatriculările de firme au scăzut de la 79.734 în semestrul I 2021, la 76.962 în semestrul I din acest an.
Potrivit secretarului general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Sterică Fudulea, scăderea numărului de firme înmatriculate este cauzată în principal de doi factori, lipsa programelor de finanţare şi creşterea preţurilor.
„În primul rând este vorba de lipsa programelor de finanţare, dacă ne raportăm la anii precedenţi, discutăm de programele care stimulau înfiinţarea de noi firme, Start-Up Nation, Start-Up Rural, Start-Up Plus şi Student Innotech. Pe de cealaltă parte, apetitul în zona antreprenorială scade, din cauza creşterilor de preţuri pe care le resimţim cei care încă desfăşurăm activitatea şi atunci, antreprenoriatul reprezintă un risc şi mai repede, există o dorinţă de a merge spre un teritoriu mai sigur, practic, către un loc de muncă, probabil din aparatul bugetar”, a precizat Sterică Fudulea.
Pentru semestrul doi al acestui an, secretarul CNIPMMR preconizează că nu va exista o creştere deosebită a numărului de firme înmatriculate, comparativ cu semestrul doi din 2021.
„Nu cred că va exista o creştere semnificativă de firme noi în cel de-al doilea semestru. Trebuie să avem un mediu predictibil din punct de vedere economic şi să avem o siguranţă, pentru că, din păcate, suntem într-o zonă instabilă la graniţă, care nu stimulează mediul antreprenorial de a dezvolta noi afaceri. Dar asta nu înseamnă că autorităţile nu pot contribui la stimularea înfiinţării de noi companii în teritoriul nostru sau să atragă investitori în zonă. În semestrul doi vom asista la o creştere accentuată a numărului de înmatriculări. Posibil ca unii să renunţe la forme de tipul la PFA, II, IF şi vor trece pe microîntreprinderi, acest lucru datorându-se modificărilor Codului fiscal. Antreprenorul calculează provenitul, profitul şi cheltuielile. Dacă va vedea că nu mai este rentabil să funcţioneze ca şi PFA, atunci probabil că îşi va înfiinţa SRL-uri, unde au fost aduse nişte beneficii. Când dorim să desfăşurăm activităţi puternice, mergem pe înfiinţarea unei companii, dar când o persoană vreau să fie autorizată, cel mai simplu este să îşi facă PFA”, este de părere Sterică Fudulea.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.