Primarul municipiului Ştefan Ilie intenţionează lansarea unui concurs de idei în cadrul căruia  tulcenii să poată transmite propuneri legate de denumirea Zilelor Municipiului.

Evenimentele prilejuite de Zilele Municipiului-Tulcea Fest încep, astăzi de la ora 14.00, cu Târgul Iarmaroc Design Fair în curtea Muzeului de Artă şi Casa Avramide cu o selecţie de branduri româneşti şi un concert pe ritmuri de blues, funk, rock şi soul.

Cea de-a III-a ediţie a Iarmaroc Design Fair se desfăşoară până pe 15 august, în weekend între orele 10.00-20.00 şi luni în intervalul 10.00-19.00 şi se încheie seara cu un concert de muzică blues.

Programul anunţat de Primăria Tulcea se desfăşoară timp de şase zile şi va conţine o serie de concerte, târguri de meşteşugari, spectacole de lasere, proiecţii video. Nu vor lipsi nici terasele de alimentaţie publică – un food-court în zona patinoarului, sau locurile de joacă dedicate celor mici.

Potrivit primarului Ştefan Ilie denumirea de Tulcea Fest este una provizorie, urmând ca pe viitor cetăţenii să poată propune un alt nume.

„Eu, în mod particular, nu prea sunt de acord cu sintagma de <<zilele oraşului, municipiului, comunei>> şi cred că pot fi denumite şi altfel. Acum le-am numit Tulcea Fest. Poate vom face în viitor un concurs de denumiri în urma căruia să găsim o denumire mai frumoasă. Dacă mergem pe prima atestare documentară a Tulcei ar fi cu totul şi cu  totul alte date de naştere ale oraşului. Mesajul meu către tulceni este să aibă încredere că suntem aplecaţi asupra tuturor problemelor pe care le are municipiul. Am descoperit foarte multe probleme şi este imposibil să le rezolvăm pe toate deodată, dar la toate muncim. Scopul meu şi al administraţiei pe care o conduc este acela de a fi rezolvate. Cu ocazia Zilelor Municipiului le urez la mulţi ani tuturor, sănătate, fericire şi multă, multă încredere că vor veni şi vremuri bune”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Manifestările dedicate Zilelor Municipiului Tulcea se vor desfăşura anul acesta în perioada 12-17 august în zona lacului Ciuperca începând cu orele 19.00, dar şi în Piaţa Civică, Piaţeta Navaliştilor din cartierul Dallas şi Casa Avramide.

Mâine, pe scena amplasată pe plaja lacului Ciuperca, zona Patinoar, va concerta formaţia rock Taylor din Bucureşti, ce îl are în componenţă pe artistul tulcean Florin Laghia, dar şi trupa Mandinga. Duminică, 14 august, tulcenii se vor putea bucura de muzica artiştilor Jurjak şi Ruby.

„Anul acesta sunt mai multe noutăţi, în sensul că nu facem doar într-un singur loc activităţi, ci ne desfăşurăm cu această ocazie în Piaţa Civică, la plaja Ciuperca unde sunt cele mai multe evenimente, dar şi în cartierul Dallas în zona pe care am reabilitat-o şi unde avem o mică piaţetă unde vor cânta mai multe trupe. Referitor la cei care vor susţine concerte, mulţi au spus că în această perioadă de criză ar fi trebuit să nu mai facem Zilele Municipiului, alţii spun că trebuie organizate. Am atribuit sume foarte mici şi nu sunt ca cele din anii trecuţi când se puneau câte 600.000-700.000 de lei. Acum sunt de circa 200.000 de lei. Îi aşteptăm pe tulceni atât în Piaţa Civică, la plaja Ciuperca, Dallas,  cât şi la Casa Avramide pentru a participa la foarte multe activităţi care sunt în legătură”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Seara de 15 august este dedicată trupei de rock Pyroblast, trupei Zagăn formată din tineri tulceni, ce abordează folclorul Deltei Dunării în manieră rock, dar şi consacratei trupe Vunk. Programul artistic se va încheia cu un foc de artificii.

Tulcea pe două roţi, promovează transportul eco

Evenimentele vor continua şi după Sf. Maria, atunci când în zilele de 16 şi 17 august, în prelungirea evenimentelor dedicate Zilelor Municipiului, va urma o altă manifestare, dedicată transportului urban alternativ şi adresată iubitorilor de vehicule pe două roţi.

Zona plajei Ciuperca se va transforma într-un spaţiu însufleţit de muzica unor iubitori de două roţi, va fi un loc de socializare, un spaţiu deschis dezbaterilor şi, mai ales, un punct de plecare în explorări urbane pe două roţi.

Astfel, va avea loc o prezentare de piste ciclabile pentru Tulcea, explorări urbane pe două roţi – ,,Traseul celor 3 lacuri”, ateliere de educaţie rutieră, dar şi prezentare de motociclete, biciclete, trotinete, mopede şi dezbateri.

„Tulcea pe două roţi este o acţiune pe care o facem ca o continuare a Zilelor Municipiului. Evenimentele se vor termina miercuri atunci când vom avea mai mult specific rock la cei care vor cânta. O numim Tulcea pe două roţi pentru că vrem să dăm naştere unor festivaluri rock care să promoveze acţiunea pe două roţi şi nu pe patru, din municipiu. Avem numai anul acesta câteva mii de maşini nou înmatriculate şi este aproape imposibil să poţi să faci locuri de parcare pe măsura autovehiculelor care se înmatriculează în permanenţă. Avem şi proiecte pe care le-am depus pe PNRR pentru înfiinţarea mai multor piste de biciclete, putem fi un pic mai ecologişti folosind transportul în comun care şi el este acum într-un program de reabilitare fiind în construcţie 10 autobuze  şi încă 20 de autobuze electrice se află în licitaţie. Tulcenii vor putea în viitorul apropiat să îşi lase maşina acasă şi să folosească mai mult transportul în comun”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

În cele două zile sunt programate concerte ale artiştilor de la Zob, Nightlosers şi Bluemans formaţie din Bucureşti, ce îl are în componenţă pe talentatul chitarist tulcean Alex Cismaru. Nu va lipsi nici muzica ambientală cu DJ JAH Guidance HIFI.

Asociaţiile şi ONG-urile vor concura pentru evenimente dedicate Tulcea Fest

Primăria Tulcea îşi propune ca pe viitor să modifice ghidul de finanţare pe Legea 350 astfel încât să propună asociaţiilor să concureze cu diverse acţiuni pentru Tulcea Fest.

 „Sperăm ca în viitor să reuşim să modificăm ghidul pe Legea 350 şi să propunem asociaţiilor şi aceste momente de sărbătoare de Tulcea Fest, pentru ca municipiul să iasă din această ecuaţie doar finanţând ideile cetăţenilor. Aşa cum finanţăm pe Legea 350 anul acesta foarte multe activităţi sportive, muzicale şi culturale de ce să nu finanţăm şi ONG-uri care să concureze pentru Tulcea Fest. Vom vedea soluţiile acestor asociaţii care vor avea aportul publicului şi al persoanelor care nu sunt autorităţi publice. Rolul unui oraş nu este de a construi sărbători prin aparatul propriu care are foarte mult de muncă la achiziţii, proiecte, inspecţii pe teren şi la foarte multe nevoi pe care le au cetăţenii. Toate aceste evenimente ar putea fi finanţate toate pe  Legea 350 şi atunci municipiul premiază cele mai frumoase idei în legătură cu zilele oraşului”, a subliniat Ştefan Ilie.

Edilul a amintit câteva dintre evenimentele pe care Primăria Tulcea le finanţează şi care au rolul de a oferi tulcenilor activităţi recreative până la jumătatea lunii septembrie. Printre acestea se află Festivalul concurs „Peştişorul de Aur”, „Cavalerul Danubian”, „Echitaţie la porţile Deltei”, urmând festivalul „Dichis’n’Blues” şi „Ivan Patzaichin”.

 „Urmează şi Festivalul  <<Dichis’n’Blues>> unde şi Primăria are o contribuţie în finanţare, la care vor veni legende ale muzicii blues şi împătimiţi ai acestui gen muzical din toată ţara şi străinătate. Şi la Festivalul <<Ivan Patzaichin>> vor fi activităţi sportive şi cultural-muzicale. Din luna august şi până la jumătatea lunii septembrie, tulcenii se vor bucura de activităţi recreative care poate şi ele au rolul de a mai diminua din frustrările acumulate în timp din aşteptările foarte mari pe care le au atât de la autorităţi cât şi de la viaţa de zi cu zi”, a spus Ştefan Ilie.