Primăria Tulcea nu are bani!

Primăria Tulcea nu poate susţine, deocamdată, programul Rabla Local, pentru că sumele destinate punerii în aplicare a acestui program nu sunt prevăzute direct către bugetele locale. Tulcea se încadrează la acordarea unei finanţări pentru un număr de minim 50.000 de autovehicule uzate.

Rabla Local este programul prin care autorităţile de mediu încearcă să determine cât mai mulţi posesori de maşini vechi şi poluante să le ducă la casat. Cei ce accesează noul program primesc suma de 3.000 lei pentru maşina scoasă din circulaţie, bani pe care îi pot folosi cum vor, nu neapărat doar pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Potrivit reglementărilor, suma de 3.000 lei va fi acordată de autorităţile locale, urmând ca acestea să recupereze jumătate din bani, adică 1.500 lei, de la Ministerul Mediului.

La fel ca şi în alte oraşe din ţară, autorităţile locale tulcene nu pot finanţa deocamdată scoaterea din circulaţie a maşinilor vechi deoarece nu au prevăzute la buget sume pentru acest program conceput în urmă cu puţin timp de Ministerul Mediului.

„În ansamblu este un program bun, prin care şi autorităţile locale pot înnoi parcul auto, dar când îl dai fără să ai prevedere bugetară este posibil să fie sortit eşecului. În momentul când creezi în timpul anului bugetar o lege care presupune alocarea unor resurse financiare trebuie să aloci resursa pentru că altfel rişti să bagi primăria în colaps”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În momentul de faţă, Primăria Tulcea nu are bani la buget pentru susţinerea programului Rabla Local, iar primarul Ştefan Ilie, asemenea tuturor membrilor Asociaţiei Municipiilor din România, aşteaptă norme de aplicare şi resurse financiare.

„Deocamdată aşteptăm nişte norme de aplicare, pentru că la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România am depus nişte petiţii pentru a ne fi furnizate nişte norme de aplicare, dar şi resurse. Nu este firesc să dai legi şi să împovărezi bugetul unei unităţi administrativ teritoriale. Când dai legi, trebuie să asiguri şi sursa de finanţare. Noi sperăm ca întreaga sumă să ne fie dată de la bugetul de stat”, a precizat Ştefan Ilie.

Condiţiile de eligibilitate pentru accesarea acestui program sunt: maşina trebuie să aibă vechime de minim 15 ani, cu norma de poluarea sub Euro 4, şi să fie înmatriculată în România de minim 3 ani. Proprietarul nu are voie să acceseze alte forme de finanţare, iar în următorii patru ani nu poate să achiziţioneze o maşină cu norma de poluare mai mică de Euro 5.

Pentru maşinile acceptate în program, proprietarii primesc suma de 3.000 lei pe care o pot folosi după bunul plac. Banii sunt daţi de Primăria localităţii, care va deconta ulterior jumătate din sumă la Ministerul Mediului.