Zeci de primării tulcene nu vor mai putea asigura funcţionarea instituţiilor la parametrii normali în sezonul rece, astfel că primarii aşteaptă cu sufletul la gură rectificarea bugetară, pentru a suplimenta fondurile din  administraţiile locale.

Asigurarea încălzirii instituţiilor locale pun piedici edililor, o problemă în plus, care se adaugă  creşterii facturilor la curent, astfel că aceştia iau în calcul să stingă lumina pe străzi parţial sau total, deoarece nu-şi mai permit costurile energiei.

La Jurilovca, primarul Eugen Ion spune că ia în calcul să livreze iluminatul public cu program.

„Suntem în mare măsură pregătiţi să facem faţă provocărilor în ceea ce priveşte creşterea preţurilor. Încălzirea se face şi pe combustibil solid, şi pe combustibil lichid, care sunt asigurate. La curent, facturile sunt deja mărite. Şocul mai mare a venit în primăvară, acum nu cred că va fi o mărire substanţială, sper să reuşim să le ducem la bun sfârşit. Şi la Jurilovca e greu, nu curge doar lapte şi miere! Banii sunt limitaţi, nu am mărit taxele cât să acoperim cheltuielile cu facturile. Luăm în calcul să livrăm iluminatul public cu program, motiv pentru care, de săptămâna aceasta vom face o simulare, pe anumite intervale orare. Oamenii vor înţelege necesitatea economiei, mai ales că ne-am gândit să întrerupem iluminatul între 11 noaptea şi 3 dimineaţa, când nu există circulaţie prin comună. Pe timp de vară, acest tip de program reprezintă jumătate din consum, acum ar fi undeva la 30% din factură. Ne avantajează iluminatul cu leduri, cu sistem de telegestiune”, a explicat Eugen Ion.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.