Oprirea iluminatului stradal pe timpul nopţii pentru reducerea preţului la facturile de energie electrică pe raza mai multor localităţi este criticată de primarul municipiului Ştefan Ilie, care clasifică măsura ca fiind una populistă.

Edilul atrage atenţia că întreruperea iluminatului public pe timpul nopţii favorizează infracţiunile de furt.

„Sunt populiste declaraţiile celor care spun că vor întrerupe iluminatul public că nu mai au bani. Când vorbeşti de o factură de 30.000 de lei pe lună, dacă aruncăm un ochi pe tot bugetul, vom vedea că se cheltuie în alte zone mult mai mult. Primarii care fac aceste declaraţii populiste nu iau în calcul că lipsa iluminatului public poate duce la creşterea numărului de furturi şi vandalizări mai ales în mediul rural unde media de vârstă este înaintată. Sunt foarte mulţi bătrâni în mediul rural ai căror copii sunt prin străinătate sau în alte locuri din ţară la muncă şi pot deveni victime ale celor care comit furturi. Sunt convins că dacă primarii se consultă cu organele de poliţie vor fi îndrumaţi să aibă iluminatul public cât mai bine pus la punct, pentru că acesta protejează oameni. Iluminatul public este o necesitate, mai ales în timpul iernii, pentru că lipsa lui generează foarte multe furturi”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul spune că Primăria Tulcea face o economie de circa 65% la consumul de energie electrică şi gaz prin investiţiile de schimbare a iluminatului public cu becuri de tip LED, înlocuirea Cazanului de Apă Fierbinte al Energoterm. Economie se face şi prin montarea de senzori şi sonde litrometrice la autoturismele Primăriei şi cele ale societăţilor din subordine.

„Prin investiţiile pe care le derulăm facem o economie de 65% la iluminatul public în ceea ce priveşte consumul de energie. Până acum am schimbat circa 75% dintre becuri. Prin schimbarea becurilor cu led ultraperformant am redus cu circa 35% consumul de energie electrică pe lună. De asemenea, investiţia la CAF va diminua consumul de gaz şi energie, deoarece va fi înlocuit cel de 50 KW cu două mai mici care vor produce energie termică folosind mult mai puţin gaz. Facem economie că nu vom mai plăti certificatele verzi începând cu 1 ianuarie. Am pus senzori şi sonde litrometrice la toate autoturismele, atât ale Primăriei cât şi ale Direcţiei de Întreţinere a Patrimoniului, Societăţii de Transport Public, Servicii Publice, făcând o reducere de peste 33% a combustibilului. Prin acest sistem se verifică instant, online, consumul de combustibil la autobuze, autovehicule, pe care le deţine Primăria şi serviciile subordonate. Cel care foloseşte maşina nu mai poate lua benzină din rezervor şi este monitorizat la numărul de kilometri. Aceste sonde şi senzori îţi indică în permanenţă cât ai în rezervor. Astfel se opreşte furtul de combustibil, dar şi consumul în plus”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Primarul Ştefan Ilie a amintit şi proiectele de eficientizare energetică ale clădirilor, prin care se economia o vor constata tulcenii.

„În acelaşi timp avem în evaluare proiecte de finanţare pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice, şcolilor, blocurilor care înseamnă reducerea consumului de energie. Cei care au deja blocuri eficientizate vor simţi în această iarnă o reducere a consumului”, a spus Ştefan Ilie.

Proceduri interne pentru a economisi energia electrică

Toţi şefii serviciilor şi instituţiilor subordonate Primăriei municipiului Tulcea vor întocmi până la finalul săptămânii viitoare proceduri interne pentru a economisi energia electrică, a mai spus edilul Ştefan Ilie.

„Până la finele săptămânii viitoare, şefii direcţiilor şi serviciilor din cadrul Primăriei vor prezenta planul de economisire a energiei electrice din clădirile pe care le administrează”, a precizat primarul municipiului Tulcea.