* Tulcea este primul oraş din ţară care adoptă testarea standardizată digitală pentru elevi în noul an şcolar
* În total, vor fi aplicate aproximativ 18.800 de teste, câte două pentru fiecare elev
Peste 3500 de elevi din municipiul Tulcea din clasele a VII-a, a VIII-a, a V-a şi a VI-a au participat, joi şi vineri, la primele examene din cadrul unei testări educaţionale standardizate care se desfăşoară în 21 de şcoli.
Acesta este primul examen de o asemenea amploare desfăşurat în România pe o platformă digitală, potrivit organizatorilor.
Săptămâna viitoare vor începe şi testele la Matematică şi Istorie, în total la examene urmând să participe 9.882 de elevi din 21 de unităţi de învăţământ.
„Aceste testări s-au desfăşurat şi în alte şcoli din municipii reşedinţă de judeţ, însă este pentru prima dată când şcoli dintr-un întreg municipiu participă pe o platformă dedicată la aceste testări”, a precizat directoarea executivă a platformei Brio, Gabi Bartic.
Ea a mai spus că aceste teste vor fi obligatorii după adoptarea noii legi a educaţiei şi a menţionat că testele se vor încheia pe data de 19 octombrie.
„Elevii au oportunitatea de a primi un feedback consistent, în timp real, care poate fi transpus în acţiuni remediale, direcţionate spre nevoile individuale identificate. Pentru profesori, testele standardizate reprezintă un instrument extern validat, care poate susţine evaluarea proprie şi, mai mult, un sprijin în pregătirea fişelor de progres individual pentru fiecare copil, necesare conform noului Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). Nu în ultimul rând, părinţii vor avea acces la feedback pe rezultatele reale ale învăţării, inclusiv la o monitorizare a progresului şcolar”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis de Primăria municipiului Tulcea.
Primăria Tulcea a plătit 27.965 de lei pentru realizarea acestei testări.
„Educaţia elevilor trebuie să fie prioritară pentru toate autorităţile, deoarece viitorul, în care ne punem cele mai multe speranţe, nu are nicio şansă dacă nivelul educaţional al copiilor noştri va fi unul scăzut. E datoria noastră, a autorităţilor locale, să fim sprijin pentru toţi cei implicaţi în actul educaţional cu instrumente care să le simplifice munca, dar şi prin construcţia unui mediu şcolar prietenos, în care actorii actului educaţional, în egală măsură profesorii, părinţii şi copiii, să se poată concentra pe achiziţiile educaţionale”, a declarat primarul municipiului, Ştefan Ilie, potrivit comunicatului de presă.
Tulcea este primul municipiu care a adoptat model Brio de testare standardizată digitală pentru testarea iniţială la începutul noului an şcolar. În luna octombrie, testarea iniţială se va realiza la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea într-un număr de 21 de şcoli, care cumulează 9.400 de elevi din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal. Aceştia vor participa la testarea iniţială standardizată în funcţie de nivelul de şcolarizare, la Limba Română, respectiv Matematică sau Istorie, pentru filiera umanistă.
În total, vor fi aplicate aproximativ 18.800 de teste, câte două pentru fiecare elev, care vor genera o evaluare corectă, cuantificabilă şi comparabilă, menită să prezinte nivelul actual al elevilor, dar şi progresul acestora pe parcursul învăţării.