Autorităţile tulcene doresc înfiinţarea unei Organizaţii de Management al Destinaţiei în municipiu

Primăria Tulcea îşi propune să aibă o organizaţie de management al destinaţiei (OMD) turistice funcţională până la sfârşitul acestui an. Este luată în calcul şi posibilitatea asocierii în organizaţie şi a localităţilor învecinate, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi, ieri, după participarea la o şedinţă de lucru pe tema operaţionalizării OMD-uri regionale, organizată de Ministerul Turismului la Constanţa.

„Cu siguranţă vom înfiinţa un OMD local, dar încă analizăm şi posibilitatea participării şi a altor UAT-uri învecinate cu noi. După înfiinţarea celor locale vom vedea cum se va ajunge la OMD-ul judeţean şi regional care este obligatoriu, la nivel de ţară fiind prevăzute opt OMD-uri regionale aferente regiunilor istorice. Încercăm până la sfârşitul acestui an să definitivăm o strategie şi să promovăm o hotărâre de consiliu local. Înainte de acest lucru vom convoca operatorii turistici din municipiu, pentru că până la urmă OMD-ul trebuie să fie în sprijinul lor. Acestea îi vor ajuta în informare, participare la târguri de turism, o asociere care să promoveze întregul municipiu”, ne-a declarat viceprimarul municipiului, George Şinghi.

Deşi legislaţia privind înfiinţarea OMD-urilor a fost adoptată în urmă cu aproximativ 10 ani, nu au fost elaborate şi normele de aplicare a acesteia.

„În noua lege prin care sunt reglementate aceste OMD-uri, primăriile au un rol foarte important. Este recomandată înfiinţarea acestora la nivel local şi se pot rea-liza la nivelul unui singur UAT sau prin asocierea mai multor comune. Sunt nişte reguli de înfiinţare, trebuie să existe un număr minim de locuri de cazare şi alte criterii. Ulterior este vorba de OMD-urile judeţene din care fac parte consiliile judeţene, anumite OMD-uri locale sau chiar anumite UAT-uri care nu fac parte dintr-un organism local. Sunt posibilităţi multiple de a jongla cu aceste forme de asociere, depinde de ce îşi propune strategia fiecărei primării, de specificul zonei, publicul ţintă”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a declarat ieri, la Constanţa, că o echipă a ministerului se deplasează în ţară pentru a acorda consultanţă administraţiilor locale şi operatorilor din turism, astfel încât până la sfârşitul anului viitor să se înfiinţate opt OMD-uri.

Săptămâna trecută, Asociaţia Delta Du-nării a anunţat că vrea să înfiinţeze prima Organizaţie Judeţeană de Management al Destinaţiei Turistice. Reprezentanţii Asociaţiei spuneau atunci că nicio primărie din Deltă nu are capacitatea financiară să susţină o OMD locală, fiind  necesară o organizaţie formată din toate primăriile din Deltă, alături de Consiliul Judeţean şi firmele din turism.