Unii preoţi tulceni îl contrazic pe Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, care a afirmat recent că o persoană care fumează sau femeile „într-o perioadă de necurăţie” nu pot bea agheasmă.

Preotul Adrian Titorencu spune că „perioada necurăţiei” defineşte ciclul natural al femeii şi nu calitatea persoanei, iar pocăinţa este de fapt cea mai importantă, fumatul nefiind un păcat mai grav comparativ cu alte păcate, precum lăcomia sau adulterul.

„Din punctul meu de vedere nu contează tipul de păcat, ci starea de pocăinţă. Cu ce este fumatul mai grav sau mai puţin grav faţă de alt păcat precum lăcomia sau adulterul. În primul rând discuţiile de acest gen sunt binevenite şi nu ar trebui să producă sminteală ci echilibru, claritate, în sensul că viaţa în Hristos are şi un caracter dinamic, în funcţie de creştinul care alege să meargă pe drumul către mântuire. Cu privire la cele două particularităţi, putem face următoarea distincţie: poate că acesta ar putea fi un moment zero de la care titulatura de <<perioadă de necurăţie>> se poate updata cu <<perioada de menstruaţie>> care defineşte ciclul natural al femeii şi nu calitatea persoanei sau starea de păcătoşenie. Făcând o diferenţă cu păcatul consumului de tutun putem face imediata precizare că perioada de menstruaţie nu este o alegere, ci un ciclu natural, biologic, iar fumatul este o alegere directă sau indirectă. Personal consider că unele subiecte, nu neapărat tabu, dar cu o specificitate aparte, sunt cel mai bine discutate în cabinetul medicului, psihologului, în general al specialiştilor, sau dacă sunt probleme de natură religioasă, bisericească, în întrevederile personale cu preotul duhovnic. În final, dacă suntem cu adevărat în sintonizare cu Hristos şi biserică prin preotul slujitor al altarului, putem cere binecuvântare duhovnicului să consumăm agheasmă (mare sau mică), aşa cum cerem binecuvântare când plecăm într-o călătorie sau suntem la un moment de răscruce a vieţii de zi cu zi. Numai fiind în comuniune cu Dumnezeu şi Biserica putem clarifica şi obţine îndrumare care sa ne ofere în acelaşi timp confort emoţional”, ne-a declarat preotul Adrian Titorencu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.