Delta Dunării primeşte o finanţare de 570.000 de euro urmând să fie restaurate 30 obiective de peisaj cultural, care vor fi incluse într-un traseu turistic. Printre acestea se află şi şapte gospodării din Chilia şi Periprava, care vor fi reabilitate, prin folosirea elementelor naturale tradiţionale: lut, lemn şi stuf.

„Am reuşit semnăm contractul cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru refacerea a şapte gospodării din Delta Dunării din Periprava şi Chilia. Prea puţin pentru ce are nevoie Delta pentru a trece pe un alt format de oferta turistică de care are nevoie ca aerul. Sperăm să fim deschizători de drumuri şi efortul nostru de a aduce o îmbunătăţire a cadrului de finanţare să permită extinderea acestor proiecte în mai multe localităţi pe noua sesiune de aplicaţii”, ne-a declarat Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei „Ivan Patzaichin”.

Cinci case din Chilia urmează să intre, din primăvara anului viitor, în restaurare, acestea urmând să fie reabilitate cu ajutorul materialelor locale, spune primarul comunei Chilia Veche, Timur-Alexandru Ciauş.

„Iniţial, am identificat opt gospodării, însă au rămas doar cinci, din cauză că doar la acestea documentele sunt complete, restul nu au dezbaterile de moştenire realizate. La unele case au fost făcute renovări în ultimii ani şi sunt locuite, altele nu, însă toate cele cinci se încadrează în cerinţele impuse, astfel că, în timpul lucrărilor, care sperăm să înceapă în primăvara aceasta, vor fi refăcute cu elemente naturale tradiţionale, precum chirpic, lemn şi stuf. Sper ca proprietarii care s-au înscris în proiect să nu se răzgândească şi să aibă curajul de a merge mai departe. Localnicii din zona noastră sunt mai reticenţi când vine vorba despre proiecte sau despre schimbări radicale”, a explicat Timur-Alexandru Ciauş.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA