Ieri la sediul Primăriei Tulcea a avut loc semnarea contractului de finanţare pentru „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi apă uzată în judeţul Tulcea”, investiţie în valoare de peste 200 milioane de euro. Ziua a fost numită una istorică de către ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ioan-Marcel Boloş, care a răspuns invitaţiei primarului Ştefan Ilie de a participa la eveniment.

Contractul de finanţare a fost semnat de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi preşedintele Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară a infrastructurii de apă şi canalizare din judeţ, Anastase Moraru.

La semnarea contractului a participat conducerea Aquaserv, autorităţi judeţene, primarii din oraşele Isaccea, Măcin, Babadag, viceprimarul din Sulina şi un parlamentar.

Lucrările care fac obiectul contractului constau în reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie apă potabilă şi de colectare ape uzate, inclusiv staţii de tratare apă potabilă şi staţii de epurare ape uzate în 15 UAT-uri din judeţul Tulcea.

„Pentru noi este un prilej de bucurie deosebit ca să fim astăzi aici în municipiul Tulcea pentru semnarea contractului de finanţare care face parte din categoria infrastructurilor de apă şi canalizare pe care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene le gestionează. Proiectul face parte dintr-un portofoliu mai mare pe care noi îl avem în momentul de faţă în pregătire la nivel de minister. Este un proiect de mare impact pentru municipiul şi judeţul dumneavoastră, atât ca şi valoare de 250 de milioane de euro, dar şi ca număr de beneficiari. Aveţi pentru reţeaua de apă şi cea de canalizare un număr estimat de peste 50.000 de locuitori, ceea ce spune foarte multe despre impactul pe care îl are proiectul. De la apă şi canalizare începe civilizaţia. Este un prilej de bucurie pentru că noi la minister avem proiecte de valori foarte mari cu perioade de pregătire destul de lungi pentru că standardele noastre de calitate sunt puţin mai ridicate şi avem aceste cerinţe care ne sunt date de regulamentele Comisiei Europene. Aşteptarea şi pregătirea a fost posibilă prin implicarea echipei de la Aquaserv împreună cu domnul director general Ifrim, iar astăzi suntem aici prezenţi la această zi istorică. Mai în glumă, mai în serios îi spuneam domnului primar să pună acest document valoros în timp la muzeu pentru că probabil în viitor va fi document de analiză”, a declarat ministrul Ioan-Marcel Boloş.

Ştefan Ilie i-a înmânat o diplomă ministrului Boloş şi secretarei de stat Carmen Moraru pentru implicarea fundamentală în dezvoltarea serviciilor de apă şi canalizare, iar conducerea Aquaserv a fost felicitată atât de ministru cât şi de autorităţile tulcene pentru coordonarea proiectului.

„Noi ne angajăm să fim partener serios în implementarea proiectului. Trebuie să ştiţi că Guvernul României a adoptat Ordonanţa 109 din 2022, dar nu este cazul la dumneavoastră pentru că domnul Ifrim are un renume de hărnicie şi seriozitate în ceea ce priveşte implementarea proiectelor, prin care există posibilitatea de a se descentraliza implementarea de proiecte pe apă canalizare. Dacă, să zicem, Aquaserv întârzie aveţi posibilitatea să vă implicaţi în parteneriat cu dumnealor, să îi sprijiniţi în recuperarea decalajelor. Nu cred că va fi cazul, dar v-am spus că aveţi această oportunitate de aplica prevederile OUG 109 din 2022″, a precizat ministrul Boloş.

Şi primarul Ştefan Ilie a susţinut faptul că semnarea contractului este un eveniment istoric, motivând acest lucru prin implicarea mai multor colectivităţi din judeţ.

„Contractul este unul istoric pentru că pune laolaltă foarte multe colectivităţi din judeţul Tulcea, nu se referă doar la o localitate. Este un program complex, de aceea este istoric, pentru că presupune soluţii tehnice care să cuprindă şi zonele în care relieful este altfel decât unul clasic pentru sistemele de alimentare cu apă. Mai este istoric şi datorită valorii pe care o are, deoarece cu tot cu TVA se duce spre 250 de milioane de euro. Aproximativ 46 de milioane de euro sunt implementaţi prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, iar diferenţa de 160 de milioane de euro fără TVA sunt prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă. Se vor face investiţii de alimentare cu apă în municipiul Tulcea pe foarte multe străzi, dar şi în zonele care până acum nu au fost absolut deloc afectate. De exemplu, investiţii în Tudor Vladimirescu care aparţine municipiului Tulcea, în localitatea Mineri sau în Ceatalchioi care este din Delta Dunării. Se fac investiţii în sistemul de alimentare cu apă Isaccea care include şi localităţile Revărsarea sau Tichileşti, Văcăreni, Mahmudia, Carcaliu, oraşele Măcin şi Babadag, sau în localităţi ca Partizani, Gorgova, Crişan, Mila 23, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Sulina. Noi nu suntem doar o simplă colectivitate, ci una formată din foarte multe etnii care locuiesc în toate aceste zone. Prin întâlnirile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu domnul ministru, prin efortul pe care l-a făcut Aquaserv insistând foarte mult promovării şi a convingerii că este un proiect eligibil am reuşit să îl putem semna. Câteodată este nevoie să ajungi şi la Bruxelles pentru a putea convinge mai bine autorităţile”, a precizat Ştefan Ilie.

Primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru a menţionat faptul că partea de canalizare cuprinsă în proiect nu se adresează şi localităţilor cu mai puţin de 2.000 de locuitori.

„Proiectul acesta pentru localităţile din deltă este numai pentru apă, deoarece condiţiile puse de Jasper pentru atragerea fondurilor de apă şi apă uzată sunt pentru localităţi mai mari de 2.000 de locuitori. Există o condiţie care spune că în situaţii speciale se poate accepta, numai că Jasper nu a acceptat iniţial. Noi am demarat studiul de fezabilitate inclusiv pentru aceste localităţi mici din deltă pentru a aduce canalizarea. Încercăm să găsim nişte soluţii alternative să aducem canalizarea în aceste localităţi”, a spus Anastase Moraru.

În completare, ministrul Boloş i-a îndemnat pe primarii din localităţile care se află într-o astfel de situaţie să aplice pentru finanţare pe PNRR.

„Vestea bună este că domnii primari, pentru acele localităţi sub 2.000 de locuitori, pentru astfel de proiecte vor putea veni în completare cu aplicaţie de finanţare pe PNRR. Chiar îi îndemn să facă acest lucru pentru ca proiectul să capete sens şi pentru localităţile sub 2.000 de locuitori. Aşa cum îi ştiu, harnici şi implicaţi, sunt convins că vor face demersurile necesare pentru a le asigura la cât mai mulţi oameni partea de canalizare. Bugetul PNRR din acest punct de vedere este generos şi facem diligenţe pentru suplimentarea lui astfel încât tot mai mulţi oameni să poate accesa fonduri”, a transmis ministrul Boloş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, şi-a exprimat convingerea că la finalul proiectului în judeţul vor exista doar câteva puncte cu probleme de infrastructură.

„Discutăm astăzi despre acest proiect major pentru judeţul nostru, unul dintre proiectele mari care se derulează în Tulcea, iar aici mă refer la nivelul de finanţare, un proiect care afectează în mod pozitiv multe comunităţi cu probleme deosebite din punct de vedere al infrastructurii de apă şi canal. Sunt convins că după finalizarea acestui proiect, în judeţul Tulcea vor exista numai câteva puncte minuscule cu astfel de probleme de infrastructură”, a transmis Horia Teodorescu.

Carmen Moraru secretar de stat MIPE şi-a exprimat speranţa ca proiectul să se finalizeze în circa 3-4 ani.

„Proiectul cel nou vine în continuarea celui fazat pe care colegii de la Tulcea îl derulează acum şi sperăm noi că se va finaliza cu succes. Anul viitor este termenul limită şi sunt convins că se va întâmpla în timp util. Vă felicit domnule Ifrim pentru perseverenţă şi consecvenţă şi pentru puterea ca atunci când facem un lucru să îl realizăm atunci când îl stabilim! Să dea Dumnezeu ca la momentul când acest proiect se va încheia, sperăm în 3-4 ani, judeţul Tulcea să fie perfect conformat, iar toată lumea să aibă apă şi apă uzată şi să trecem la etapa următoare dezvoltării acestei zone. Judeţul Tulcea are multe atracţii turistice şi acest lucru cred că vă va aduce şi mai mulţi turişti pe viitor”, a subliniat Carmen Moraru.

Unul dintre primarii prezenţi la eveniment, Gheorghe Văcaru din oraşul Măcin, a susţinut importanţa realizării proiectului.

„Salut prezenţa domnului ministru alături de noi. Această investiţie este vitală pentru că eu chiar am suferit din această cauză. Au fost zile vara la 40 de grade când nu aveam apă curentă din cauza reţelei foarte vechi. Bineînţeles cei înjuraţi eram noi, primarii. Este o investiţie foarte bună pentru judeţ, oraşe, comuna Somova care ştiu că suferea. Mergem pe zicala unde-i unul nu-i putere, de aceea îl felicit pe domnul Moraru că ne-a strâns aproape şi chiar a tras de noi! Felicit conducerea Aquaserv, pe domnul Ifrim! De mâine la treabă! Sperăm să se rezolve odată aceste probleme, deoarece este una dintre cele mai importante investiţii pentru viaţa de zi cu zi a fiecăreia din localităţi”, a spus Gheorghe Văcaru.

Lucrările se vor derula prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) şi Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD), sursele de finanţare fiind asigurate din bugetul Uniunii Europene, bugetul local, bugetul de stat şi contribuţia proprie a beneficiarului, SC Aquaserv SA Tulcea.

Valoarea întregului proiect este de 243.768,227 euro, inclusiv TVA.