Pescarii din Delta Dunării au nevoie de fonduri europene pentru achiziţionarea unor recipiente din plastic în care să îşi depoziteze în barcă peştele pescuit până la centrele de colectare.
Proiectul revine în actualitate după ce Comisia Europeană cere ca ambarcaţiunile tradiţionale să fie verificate, deoarece nu corespund din punct de vedere sanitar-veterinar.
Astfel, pentru a-şi putea păstra bărcile din lemn şi pentru a le autoriza sanitar-veterinar, pescarii au în vedere depunerea unui proiect european pentru îmbunătăţirea trasabilităţii peştelui din deltă şi dotarea bărcilor cu module corespunzătoare.
Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina va depune în următorul exerciţiu financiar un astfel de proiect.
„Avem în vedere ca în următorul program să accesăm pe Federaţie astfel încât să nu fie costisitor pentru fiecare pescar şi să achiziţionăm un model care să fie pentru toate ambarcaţiunile. Ca şi număr de ambarcaţiuni, cred că ne-ar trebui pentru peste 800. Ambarcaţiunile sunt mai multe decât pescarii în deltă, pentru că fiecare activitate de pescuit pentru anumită specie are şi modelul ei de barcă. La pescuit cu năvodul sunt ambarcaţiunile mari din lemn, în care se află năvoadele, iar în alta se preia peştele. O altă variantă este să achiziţionăm şi ambarcaţiuni din fibră ca să fie pentru transport peşte. Pentru a face proiectul trebuie să ai toate licenţele la ambarcaţiuni vizate şi cu această ocazie faci un recensământ real la ceea ce există la momentul depunerii. Avem în vedere în următoarea perioadă de programare să depunem proiectul pe Fondul European de Pescuit. Când s-a făcut o cerere preliminară din partea Autorităţii de Management cu ce proiecte dorim să facem, noi am dat ca proiect cel privind îmbunătăţirea trasabilităţii peştelui din deltă în cadrul căruia să dotăm şi bărcile cu acele module”, ne-a declarat Dan Verbina.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.