Muncitori din ţări asiatice ar putea veni să lucreze în Tulcea, firma care a câştigat contractul cu Aquaserv dând asigurări că are personal suficient şi utilaje performante pentru realizarea proiectului.
Ieri la sediul Aquaserv Tulcea au fost semnate primele două contracte în cadrul proiectului regional de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea.
Contractul de execuţie adjudecat de Ness Proiect Europe din Ploieşti cuprinde lucrări de extindere şi reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi a celui de colectare a apelor uzate menajere din zona centrală. Valoarea acestuia este de 60.935.705,84 lei fără TVA.
Al doilea contract, asumat de o asociere în care lider este firma Tadeco Consulting, este cel de servicii de asistenţă tehnică şi supervizare, în valoare de 22.743.012,68 lei fără TVA.
Ordinul de începere a lucrărilor este aşteptat la începutul lunii decembrie, atunci când în funcţie de condiţiile meteo se va intra pe teren.
Aurel Diaconu, directorul general al Ness Proiect Europe Ploieşti, a precizat că firma activează în industria construcţiilor din România de 11 ani şi derulează lucrări similare pe mai multe şantiere din ţară.
„Suntem onoraţi să fim parte integrantă din acest proiect complex de investiţii dezvoltat de Aquaserv. În momentul de faţă avem lucrări similare la Buzău, Brăila, Constanţa, Feteşti. Contractul prevede 20 de luni de execuţie din momentul începerii lucrărilor. Avem personal propriu, firme sub antrepriză, consorţiu şi muncitori aduşi din afară. Avem peste 250 de muncitori aduşi din ţările asiatice, Vietnam, Nepal, Sri Lanka. Avem utilaje proprii, în-chiriate. Dacă nu respectăm acest contract – sau oricare contract cu fonduri europene – putem să închidem în acest moment. Avem nişte scrisori de garanţie şi angajamente. Cea mai mare problemă atunci când lucrezi în centrul oraşului este că trebuie să îţi desfăşori activitatea fără să îţi faci prea mult simţită prezenţa. Faţă de ceea ce este acum în oraş, dacă mai blocăm şi noi, Tulcea va deveni un oraş pietonal. Nu ne dorim asta. Singura problemă pe care o văd ar fi să nu putem începe repede, să ne încadrăm în termene”, a declarat Aurel Diaconu, la conferinţa de presă organizată de Aquaserv, ieri, cu prilejul semnării contractelor.
Valentin Ifrim, directorul Aquaserv, spune că lucrările se vor derula concomitent cu cele desfăşurate de Primăria Tulcea.
„Contractul de lucrări este primul din cele trei care vor afecta municipiul Tulcea. Sunt 35 de străzi afectate, unde se vor face reţele de apă şi canalizare, staţii de pompare, puncte de monitorizare a consumurilor, o staţie de repompare a apei, pentru că în zona Alexandru cel Bun-Urzicii avem nişte probleme, fiind zonă mai ridicată, nu ajunge apa. Lucrările vor presupune un disconfort major în continuarea celui care există la acest moment în municipiu. Am avut o discuţie astăzi cu domnii reprezentanţi la Primărie, iar domnul primar ne-a asigurat de tot sprijinul, că îşi va asuma tot disconfortul. Sunt lucrări care ar fi trebuit realizate de multă vreme. De asemenea, şi noi vom încerca să facem ca acest disconfort să fie cât mai suportabil prin durata execuţiei, calitatea lucrărilor, astfel încât la final să putem fi bucuroşi că s-au făcut lucrări necesare. Contractul de servicii presupune asistenţa tehnică, ochiul Aquaserv în teren, respectiv partea de dirigenţie, supervizare, etc. Sperăm ca ordinul de începere a lucrărilor să fie cel mai târziu la începutul lunii viitoare. Va trebui să ne sincro-nizăm cu Primăria, care are nişte investiţii în paralel, cum ar fi asfaltarea străzilor Eternităţii, Babadag, Gavrilov Corneliu, care sunt prinse tot pe un proiect cu finanţare europeană. Vom ataca aceste străzi ca să putem crea front de lucru. Ambele contracte sunt importante. Unul îl trage pe celălalt. Asistenţa tehnică ne dă siguranţa că lucrările executate de constructor vor fi urmărite”, a precizat Valentin Ifrim.
Radu Păunescu, directorul general al firme de consultanţă şi asistenţă tehnică, a declarat că va monitoriza respectarea obligaţiilor contractuale.
„Pe partea de supervizare sunt 18 contracte de execuţie pentru care îmi revine sarcina ca şi inginer să supraveghez în teren modul cum sunt aplicate condiţiile specifice şi specificaţiile tehnice din documentaţia de atribuire, respectiv proiectele tehnice şi constructorii cum îşi respectă obligaţiile contractuale. Proiectul este complex datorită specificului judeţului, fiindcă Tulcea este un judeţ atipic. Vor fi lucrări care se vor implementa în localităţi din deltă. Sunt mai multe greşeli pe care le fac constructorii, dar nu cred că este cazul, deoarece este o firmă mare. Dacă în urmă cu câţiva ani se prezentau 8-10 constructori, în momentul de faţă, dacă vin unul sau doi e mare lucru. Cei care câştigă, marea majoritate nu au experienţă în a gestiona şi a face managementul acestor contracte pe fonduri europene. Povestea cu situaţiile de plată şi decontările constituie o mare necunoscută pentru ei. De asemenea, cei care au contract de tip proiectare şi execuţie, în general proiectele ce sunt executate de ei şi care vin la verificare la noi ca şi supervizor, sunt sub orice critică şi nu prea pot fi aprobate. În acel moment încep nişte întârzieri care se perpetuează 2, 3, 4 luni”, a spus Radu Păunescu.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea vizează reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din 15 comune şi oraşe din judeţ. El este finanţat etapizat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD).
Bugetul total estimat al proiectului regional este de circa 250 de milioane de euro.