Cartierul 23 August din municipiu este primul pe care administraţia locală vrea să-l modernizeze, adică să-l facă să devină un loc în care să-ţi facă plăcere să locuieşti.

Primăria Tulcea a iniţiat o primă dezbatere publică, vineri, 25 noiembrie, pentru a consulta locuitorii Zonei Neptun din Cartierul 23 August cu privire la  primul proiect de regenerare urbană care va fi aplicat într-un cartier din municipiu. De altfel, în toate cartierele foste „muncitoreşti” ale oraşului, Primăria Tulcea va iniţia proiectul „Acasă în Cartier – Proiect de regenerare urbană participativă”, adresat comunităţilor locale, cu scopul regenerării urbane, a reducerii disparităţilor sociale şi a ridicării confortului urban.

Regenerarea urbană presupune readucerea la viaţă a unor zone depreciate, implicând efortul cooperativ al municipalităţii, al proprietarilor şi al altor actori implicaţi, cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de trai, de a creşte calitatea mediului, a climatului social şi de a întări economia locală.

„Implicarea comunităţii joacă un rol cheie în procesul de Regenerare Urbană şi porneşte de la transparentizarea proceselor de remodelare a spaţiilor urbane, prin informări, consultări şi dezbateri publice cu locuitorii cartierului. De ce un proiect participativ? S-a demonstrat că implicarea locuitorilor în procesele de transformare ale oraşului constituie vectori de dezvoltare urbană necesari sustenabilităţii pe termen lung şi viabilităţii spaţiilor urbane. Odată ce locuitorii sunt implicaţi în procesul de remodelare urbană a unei zone, şansele ca obiectivele să se prezerve sunt mult mai mari”, a precizat primarul municipiului, Ştefan Ilie.

În cadrul proiectului pilot este vizată Zona Neptun din Cartierul 23 August, cuprinsă între străzile Miron Costin, Aleea Mugurel, strada Neptun şi strada Eternităţii.

Marile probleme ale zonei sunt cunoscute de toţi tulcenii ca fiind spaţiul verde, parcările, pistele de biciclete, zgomotul, locurile de joacă şi viaţa social-culturală. De fapt, sunt problemele oricărui cartier muncitoresc din orice oraş al României.

Revoluţie urbană în centrul municipiului

Două propuneri publicate pe site-ul Primăriei Tulcea vizează regenerarea urbană a centrului oraşului -Piaţa Civică, strada Unirii şi parcul Trei Fântâni, autoritatea locală intenţionând să creeze în zonă o alee pietonală care să unească centrul oraşului de faleza Dunării.

Se doreşte, de asemenea, modificarea zonei din apropierea Casei de Cultură, cunoscută pentru una dintre cele mai mari parcări din apropierea falezei.

„Nu se distruge ceea ce există la momentul actual, ci se modernizează. În zona de centru încercăm să găsim soluţii pentru a face parcare subterană sau semi-subterană în funcţie de studiile geotehnice. Este important ca în mijlocul oraşului să nu mai vezi atâtea maşini parcate, iar dacă ai posibilitatea să le pui în subteran este foarte bine”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Pentru punerea în practică a celor două proiecte, Primăria Tulcea doreşte să atragă fonduri europene.