Administraţia locală lucrează la întocmirea documentelor privind identificarea unor noi spaţii destinate adăposturilor de protecţie civilă, însă nu are standardele după care se decide conformitatea acestora.

Locaţiile vizate sunt parcările subterane şi demisolurile clădirilor rezidenţiale noi pentru care autorităţile tulcene aşteaptă nişte standarde elaborate de Inspecctoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am descoperit cu stupoare că ele au fost atribuite în proprietate publică UAT-ului, printr-o hotărâre de guvern. Fiind subsoluri de blocuri, acolo deja s-au făcut cărţi funciare pentru unele apartamente care au cote indivize din spaţiile comune. Acum facem PAD-urile pentru subsoluri, vom face rectificări de cărţi funciare la proprietarii apartamentelor care le-au intabulat şi nu se modifică suprafaţa apartamentului, dar se modifică cea a cotelor indivize. Astfel le vom avea nu doar inventariate, ci şi intabulate. O parte din curăţenie s-a făcut, acestea sunt pregătite, dar sunt foarte puţine. Nu cred că la acest moment avem soluţie să identificăm altele. La şedinţa trecută am propus să găsim o formă prin care ele pot fi asimilate cu parkingurile subterane sau demisolurile parkingurilor clădirilor rezidenţiale noi. Trebuie să vedem doar dacă se încadrează. Aşteptăm un standard despre cum ar trebui să arate. Ca să putem spune dacă sunt conforme, trebuie să verificăm după ceva. Noi putem să ne gândim şi să fim în zona pro, dar nu avem un standard după care să ne dirijăm. Facem procedurile de rezolvare a documentelor, de întreţinere a spaţiilor şi vom rezolva”, a declarat city managerul Nicolae Bibu, ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În acest context, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, Daniel Petrov, a menţionat faptul că aşteaptă informaţii de la nivel central.

„Am făcut mai multe demersuri pentru a obţine aceste informaţii, dar încă nu le-am primit de la Inspectoratul General. Voi mai insista pe această temă poate obţinem măcar un draft”, a spus Daniel Petrov.

În municipiul Tulcea sunt 20 de adăposturi de protecţie civilă, cele mai multe în blocurile comuniste, la subsol, însă nu toate sunt dotate conform standardelor.