Unul dintre şoferii Societăţii de Transport Public (STP) Tulcea s-a plâns în cadrul şedinţei de Consiliu Local de ieri asupra faptului că s-au modificat graficele de circulaţie, iar lucrătorii nu au timp să parcurgă traseele.

Marius Despa, şofer al STP,  a mai spus că, în unele zile, angajaţii nu au timp să îşi ia pauza de masă.

„Începând din 3 octombrie s-au modificat graficele de circulaţie. Eu şi încă trei colegi am făcut parte din comisia care a măsurat timpii traseelor din oraş. Eu am fost în concediu iar când m-am întors mi s-a dat raportul pentru semnare. L-am citit, dar anexele nu erau prinse la dosar. Înainte, timpul pe traseu era acelaşi de 25 de minute, de exemplu pe traseul 1 dus-întors. Măsurătorile au fost făcute în luna august, iar determinările au fost de 22, 23 sau 24 de minute, iar la urmă apăreau propuneri cu 18 minute. În oraşul care este plin de lucrări nu reuşim să ne încadrăm în acest grafic, iar astăzi am lucrat şi din 10 curse nu am reuşit să fac decât 9. Numai zic că sunt zile în care conduci câte 5-6 ore fără să iei pauză. Au fost zile când am condus şi 8 ore fără timp de oprire, fără pauză de masă. Înainte, şase autobuze făceau traseul 1 dimineaţa la orele de vârf, acum, cu trei autobuze nu se poate”, a declarat Marius Despa.

În replică, primarul Ştefan Ilie a spus că are filmări în care unii şoferi se dau jos din autobuz în timpul cursei pentru a-şi cumpăra shaorma.

„Ba chiar o luaţi din mers. Lăsaţi oamenii, vă duceţi până la shaormerie, aţi luat şi aţi plecat. Acum două săptămâni, unul dintre şoferii revoluţionari s-a dat jos în timpul cursei şi s-a dus la shaormerie, iar oamenii se uitau cu uimire. Explicaţia este că nu are timp să mănânce. Atunci nu mânca, fă-o la final. Nu-ţi convine, există şi alte instituţii care au nevoie de şoferi. Toate aceste probleme pe care le aveţi şi pe care de-a lungul timpului le-aţi înaintat către Guvern şi Primărie, dumneavoastră aveţi posibilitatea să înaintaţi şi către Parchet şi să faceţi şi plângeri”, a precizat  Ştefan Ilie.

Primarul s-a arătat deschis pentru relua-rea măsurătorilor timpilor pentru trasee şi a spus că îi va invita pe angajaţii STP la o şedinţă în care să justifice consumul nejustificat de combustibil.

„Vreau să vorbiţi despre cum justificaţi faptul că în această perioadă noi am descoperit că cei care făceau transport consumau un combustibil nejustificat cu câteva tone în plus pe lună, aducând un prejudiciu de milioane de lei pe an acestei instituţii. Sunt de acord să măsurăm încă o dată timpii şi să particip chiar eu atunci când vine specialistul pentru măsurare. Vreau o justificare din partea celor care acum sunt afectaţi că li s-au schimbat graficele, unde este acel combustibil şi ce făceau cu el în perioada când am înregistrat pierderi uriaşe. De şase luni de zile am un transport care funcţionează cu cheltuieli mult mai puţine şi este mult mai eficient. Dacă dumneavoastră sau ceilalţi aveţi nişte lucruri certe, vă rog să mi le mai înaintaţi o dată, iar eu împreună cu dumneavoastră le depunem la Parchet, la instanţa competentă pentru a vedea cine a furat şi cine are dreptate. Eu vă ajut şi vă scap Serviciul de Transport Public de toţi hoţii care au fost până acum. Când eu stau dimineaţa şi vă urmăresc, se fac toate traseele la timp. Îi aducem şi pe cei care fac cu adevărat munca respectivă şi pe care îi apreciez şi îi voi invita la o şedinţă,  ca să vedem de ce suntem supăraţi de fapt. Suntem supăraţi că nu mai putem să ciordim de acolo, asta este. Când a ars instituţia, când s-au furat bani din casierie, de ce nu aţi făcut scandal până la minister şi faceţi acum, când vă sunt reduşi nişte timpi? Pentru prima dată în istoria acestui transport vi s-au pus nişte instalaţii şi măsurători ca să nu se mai fure”, a declarat Ştefan Ilie.

Consilierul local Gabriel Ţiu a intervenit, precizând faptul că sonde de măsurare a combustibilului existau şi în 2012, dar responsabilul nu ştia parola şi userul.

Începând de luna trecută, între condu-cerea Societăţii de Transport Public Tulcea şi unii angajaţi a izbucnit un conflict alimentat în cea mai mare măsură de declaraţii în mediul online.