Ca şi anii trecuţi, şi în 2023 cei mai mulţi bani din bugetul local vor fi investiţi în proiecte de modernizare a infrastructurii, spune primarul Ştefan Ilie. Mai multe investiţii de amploare vor deschide anul viitor şi mai multe şantiere de lucru în municipiu. Este vorba de asfaltarea străzilor Mahmudiei, Eternităţii, Babadag şi Isaccei, dar şi de proiecte ce prevăd reabilitarea mai multor pachete de străzi.

„În acest an am emis autorizaţiile de construire şi va urma să înceapă asfaltarea efectivă a străzilor Mahmudiei, Eternităţii, Babadag şi Isaccei, în lungime de 6,7 kilometri. Pe această cale vreau să mai fac un apel la cetăţenii care stau pe Mahmudiei şi Eternităţii, să înţeleagă că atât de mult şi-au dorit reabilitarea acestor străzi şi înlocuirea pietrei cubice şi, din păcate, nu pot să înlocuiesc disconfortul rezultat în urma acestor lucrări”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul îi roagă pe cetăţenii din aceste zone să fie răbdători, deoarece anul viitor acestea vor fi asfaltate.

„S-au scos o parte din copaci şi cu această ocazie s-au stricat zonele de intrare la casele cetăţenilor de pe partea dreaptă, cum cobori spre kilometrul zero. Atunci când am scos aceşti pomi care încurcau trotuarele am avut grijă să punem alimentări cu apă, canalizare acolo unde nu erau sau erau vechi şi gaz metan acolo unde nu era. De aceea disconfortul a fost mai mare. În aceste zile vom pune provizoriu piatră pe partea dreaptă, când cobori, pentru a mai rezolva o parte din acest disconfort, iar oamenii să îşi poată folosi imobilele. Au avut răbdare peste 100 de ani, iar rugămintea mea este să mai aibă puţină răbdare, căci anul viitor vor avea o stradă cu asfalt, trotuare noi şi toate utilităţile. Pe străzile Babadag şi Eternităţii vom mai avea de pus nişte capete de conductă de apă şi canalizare deoarece nu voi pune o spoială de asfalt doar de dragul de a vedea oamenii asfalt”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Un alt proiect  pentru care Primăria Tulcea a emis autorizaţia de construcţie şi vor începe lucrările finanţate din bugetul local este reabilitarea  şi modernizarea sistemului rutier – trasee auto prin care se vor asfalta 12 kilometri de străzi.

„Este vorba de  Alexandru cel Bun, I.L. Caragiale, Forestierului, Corneliu Gavrilov, Dumitru Ivanov, Militari, Păcii, Plugarilor (tronson). De exemplu, pe Forestierului trebuie să mai punem şi nişte apă şi canalizare, iar pe Corneliu Gavrilov mici intervenţii pentru că ştim ce am păţit în 2022. La Dumitru Ivanov trebuie să găsim cea mai bună soluţie a apelor pluviale pentru că nu  au fost prevăzute niciodată. Vom avea de lucru foarte mult, iar la final va arăta excepţional acest oraş în privinţa străzilor”, a spus Ştefan Ilie.

Pe PNI, administraţia locală derulează şi proiectul de reabilitare şi modernizare a 10 kilometri de străzi din zona Vest, lucrări care tot anul viitor vor începe.

„Proiectul cuprinde montarea, înlocuirea şi modernizarea conductelor vechi de apă şi canalizare, introducerea în subteran a reţelelor electrice şi de comunicaţie, asfaltarea străzilor, înlocuirea pietrei cubice şi reabilitarea trotuarelor. Străzile vizate sunt Victoriei, Bucovinei, Delfinului, Buna Vestire, Dobrogeanu Gherea – Mihail Kogălniceanu, Libertăţii, Antenei, Eroilor, Maior Andrei Grigore, Trandafirilor, Traian, Oiţelor, Mircea Vodă, Toamnei, Rezervorului, Podgoriilor, Cicoarei, Pelinului, Alunişului, Războieni, C.A. Rosetti. De aceste investiţii noi suntem siguri că anul viitor se vor derula în tot oraşul. Cele prin PNI, unde suntem în procedură de semnare de contract, vor mai fi decalate, respectiv sistem rutier şi zona Est”, a menţionat Ştefan Ilie.

Primăria lucrează acum la realizarea unor studii pentru drumurile de centură.

„În acelaşi timp, realizăm acum studii pentru drumurile de centură. De asemenea, avem proiecte europene la care avem cofinanţări, cum ar fi reabilitarea unor şcoli. Partea de eficientizare şi consolidare o dă PNRR-ul, iar cea de expertize tehnice le punem de la noi. Bugetul este full şi nu prea avem bani să facem toate investiţiile pentru care am obţinut finanţare, dar vom avea de lucru pentru următorii 10 ani, foarte mult. La fel ca şi în anii trecuţi, şi anul viitor cei mai mulţi bani din bugetul local, circa 50%, sunt pentru infrastructura oraşului, iar cei mai puţini pentru cheltuielile de funcţionare”, a subliniat Ştefan Ilie.

Sume consistente din bugetul local de anul viitor vor merge către cofinanţarea unor proiecte de reabilitare şi modernizare străzi.

„Vom avea cofinanţare pentru două proiecte prin PNI Anghel Saligny. Pentru proiectul de reabilitare şi modernizare sistem rutier străzi din municipiul Tulcea în valoare de 36,6 milioane de lei, noi am obţinut finanţare în totalitate. Pentru proiectul de reabilitare şi modernizare străzi municipiul Tulcea zona Est – etapa I, valoarea solicitată de noi a fost de 24,7 milioane de lei, dar am primit doar 6,3 milioane de lei. Încă 18 milioane de lei trebuie să punem din bugetul local pentru a nu avea un proiect ciuntat”, spune Ştefan Ilie.

Prin Programul Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny” se va face reabilitarea unui pachet de străzi pe o suprafaţă de 16 km: 9 Mai, Silvestru, Pictor Al Ciucurencu, Pescarilor, Şcoalei, Prudenţei, Dianei, Malcoci, Salcâmilor, Zimbrului, Agricultori, Elena Doamna, Călugăreni, Rozmarin, Aleea Mugurel, Aleea Păunului, Miron Costin, Aleea Miron Costin, Aleea Războieni, Gazelei, Energiei, Horia, Cloşca, Crişan, Câmpului, Aleea Cristina, Aleea Meduzei, Pinului, Chiparosului, Socului, Al. Sulfinei, Viticulturii, Mahmudiei (tronson), Vărărie Baltă, Taberei, Rogozului, Racului.

Tot pe Programul Naţional de Investiţii este prinsă reabilitarea a 8 km de străzi din zona Est: 24 Ianuarie, Cuza Vodă, Armeană, Concordiei – Tr. 1, Str. Concordiei – Tr. 2, Gloriei, Avram Iancu, Str. Sălciilor, Mihai Viteazu – Tr 1, Mihai Viteazu – Tr 2, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Bălcescu, Str. George Georgescu, Plugarilor (tronson), Primăverii, Str. Prislav.