* Pe şase hectare se vor instala panouri fotovoltaice de circa 2,8 milioane euro
Primăria Tulcea vrea să investească 13.828.287,11 lei (2,8 milioane euro) pentru realizarea unui parc fotovoltaic. Consilierii locali au votat, marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare, un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru construirea unui parc fotovoltaic pe un teren arabil situat între strada Taberei şi cartierul Dallas, proiectul urmând să fie depus spre finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.
Investiţia are o valoare de 13.828.287,11 lei, inclusiv TVA şi constă în realizarea a două capacităţi de producere a energiei electrice din sursă solară cu tehnologie fotovoltaică, cu o putere instalată de 1 MW/parc.
„Este un proiect care se poate finanţa prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi vom depune zilele acestea cererea de finanţare. Investiţia se va realiza pe un teren viran neproductiv dintre strada Taberei şi cartierul Dallas, de circa şase hectare. Sunt proiectate două parcuri de câte un megawatt. Se doreşte asigurarea energiei electrice pentru consumul Primăriei, în special pentru funcţionarea noilor centrale ale Energoterm. Surplusul se va da în reţea”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.
Administraţia locală analizează şi alte terenuri pe care se intenţionează realizarea unor astfel de investiţii pe programele de finanţare ce se vor deschide anul viitor.
„Vom analiza şi alte capacităţi pe terenuri mai mari, iar anul viitor se vor mai deschide şi alte asemenea finanţări. Între strada Taberei şi Vărărie Baltă mai avem un teren de 37 de hectare care în principiu este cu destinaţie de parc industrial, dar e posibil ca o parte din acesta să aibă şi o astfel de destinaţie pentru consumul unităţilor din parc”, a spus viceprimarul George Şinghi.
Principalele funcţii pe care instalaţia electrică fotovoltaică le va îndeplini sunt de captare a energiei solare şi transformarea acesteia în energie electrică.
Terenul este relativ plat, fără denivelări bruşte, fiind pretabil pentru instalarea sistemelor fotovoltaice propuse pentru întreaga sa suprafaţă. El beneficiază de acces dintr-o cale de comunicaţie rutieră zonală, respectiv dinspre drumurile ce deservesc perimetrul periferic al localităţii, se arată în proiect.