Un grup de locuitori din cartierul Vărărie Baltă au solicitat Primăriei Tulcea, la finalul şedinţei ordinare de Consiliu Local de joia trecută, să intervină pentru stoparea extinderii gropii de gunoi. Mai mult, aceştia au anunţat că vor protesta dacă municipalitatea nu va lua măsuri.

„Cel mai dureros lucru care se discută acum este extinderea gropii de gunoi. Nu este posibil într-un intravilan să extindem din nou groapa, să venim şi mai sub geamurile noastre. Păsările ne cară în curte toate rămăşiţele de cadavre. Ne vom opune pentru extinderea gropii de gunoi. Nu trebuie să fie posibil, noi eram acolo mult înainte de a veni Ecorec-ul. Acum, dacă vor începe şi nu-i sistaţi, să nu vă supăraţi de ce-o să facem”, a explicat cetăţeanul.

Primarul Ştefan Ilie a spus că, legal, nu se poate opune extinderii gropii de gunoi.

„Referitor la punctul culminant pentru care dumneavoastră aţi venit aici, deschiderea punctului trei al Ecorec, o întrebare bună este aşa, mă pot opune eu ca primar acestei investiţii? Asta trebuie să vă întrebaţi, dacă eu ca primar am posibilitatea legală de a mă opune, de a nu emite o autorizaţie de construire în acest sens sau de a împiedica realizarea acestei investiţii. Dumneavoastră ştiţi de când au început aceste investiţii, probabil eraţi locuitor al acestei zone şi când, în 2007, au fost autorizate, probabil aţi participat la nişte discuţii anterioare autorizării rampei. Indiferent unde era ea realizată ar fi adus disconfort şi reclamaţii pentru cetăţenii care locuiau în apropiere. Ar trebui atunci când aveţi probleme cu vântul, animale moarte, să ne anunţaţi rapid, că noi trimitem imediat oameni, fiindcă la rampa ecologică nu se depozitează animale moarte”, a precizat Ştefan Ilie.

Locuitorii din Vărărie au reproşat municipalităţii că nu s-a implicat suficient pentru reabilitarea cartierului.

„Am tras apă potabilă prin eforturi proprii, pe cont propriu am reparat străzile, am pus becuri la poartă ca să nu ne mănânce şacalii. Câinii, am văzut într-adevăr că după ce am scris acum au venit hingherii şi i-au luat. Am cerut de nenumărate ori să ne facă şi nouă legătura dintre cartier şi oraş. Într-un sfârşit s-a apucat de lucru Primăria, şi le-am cerut să înceapă cu noi, partea aceasta, că este mică, de nici un kilometru. S-au făcut kilometri întregi de asfalt şi cu becuri de iluminat să se vadă vulpile de unde vin să ne fure găinile, pe câmp, între cartier şi partea aceea dinspre Forestierului, şi noi ne rupem maşina din cartier şi până în oraş, că nu se vrea să ni se facă şi nouă bucăţica aceea de drum”, a spus reprezentantul cartierului Vărărie Baltă.

Primarul Ştefan Ilie a subliniat faptul că o mare parte din problemele pe care le-au întâmpinat locuitorii din cartierul Vărărie Baltă datează din perioada când încă nu era primar al municipiului.

„Eu o să vă dau răspunsul şi în scris la ce m-aţi interpelat dumneavoastră. Bănuiesc că aţi făcut o referire la istoricul municipalităţii, şi nu doar la mine, fiindcă de exemplu atunci când aţi vorbit de alimentarea cu apă potabilă, eu chiar nu eram primar atunci la municipiul Tulcea, eram în altă parte. Cunosc foarte bine petiţia dumneavoastră pe care am primit-o şi de la doamna Leonte. Aţi citat din ea şi îmi dau seama că aţi lucrat la petiţia respectivă, nu aţi ratat nici un punct şi de aceea, cât se poate de succint, o să vă răspund la fiecare. Şi când nu eram primarul municipiului Tulcea, tot citeam, tot ştiam, am şi fost pe acolo şi vedeam ce doleanţe au localnicii din Vărărie. Chiar am participat în trecut şi când a luat fiinţă rampa Ecorec, fiind la momentul de atunci una din puţinele din România care s-au construit şi fiind dat ca exemplu de bună practică. Mai multe autorităţi locale au participat la momentul când a fost deschisă. De asemenea, ştiam problemele pe care dumneavoastră le aveţi în zona aceea, similare de altfel şi cu alte cartiere din municipiul Tulcea, precum cartierul Mesteceni, Baltag. Nu pot să nu vă răspund la faptul că îmi spuneţi că nimic nu s-a realizat”, a declarat Ştefan Ilie.

De asemenea, edilul a dat exemple de proiecte realizate în cartierul Vărărie Baltă de când a preluat primul mandat de primar al municipiului.

„Primul lucru pe care l-am făcut ca primar al municipiului Tulcea în privinţa cartierului şi a zonei Vărărie a fost să fac ceea ce puteam cel mai simplu, una dintre lucrurile reclamate era lipsa transportului public. Am făcut staţie de transport public acolo, modificând regulamentul de funcţionare al STP-ului. Că nu vine autobuzul la fel de des precum în staţiile din centru, pot reclama şi cei din Sarichioi, dar acum el funcţionează. Faptul că nu aveaţi loc de joacă pentru copii, este realizare tot a solicitărilor celor din Vărărie. Un alt fapt foarte important al cetăţenilor din Vărărie este că le-am acordat sprijin pentru obţinerea documentelor prin care ar fi putut să devină proprietari ale terenurilor pe care le ocupau fără acte şi în toată această perioadă, un număr considerabil de cetăţeni, aproape dublu faţă de câţi au reuşit în 2020, şi-au obţinut acte de proprietate prin hotărâri ale instanţelor sau prin parcurgerea unor paşi prevăzuţi în legile de fond funciar ori chiar prin alte tipuri de proceduri. De asemenea, am trecut pentru prima dată în proiectele de dezvoltare a municipiului Tulcea pentru a obţine finanţări nerambursabile din fonduri euro-pene sau din proiecte guvernamentale şi zona de acolo. Dacă prima stradă care a fost realizată a fost Forestierului, pe care dumneavoastră nu o suferiţi, că nu vă place, şi vă vine mai uşor accesul pe Taberei, este că aceea a obţinut prima dată finanţare. Am obţinut finanţări şi pentru alte străzi din Vărărie, care vor începe în acest an, licitaţiile le-am avut anul trecut şi vom avea şi strada Taberei până la vară. Mai sunt Vărăriei Baltă, Rogozului şi Racului. Nu am putut să obţinem finanţare pentru străzile care din diferite motive nu aparţineau municipiului Tulcea ori că aparţineau altor proprietari, ori Căilor Ferate Române, şi noi nu aveam cum să intervenim. Referitor la iluminatul public, numai Primăria a pus becuri sau a extins iluminatul şi acest lucru este dovedit la fel cum întreţinem periodic drumurile acelea din piatră”, a explicat Ştefan Ilie.

În 2008, în municipiul Tulcea era inaugurat primul depozit ecologic, pentru deşeuri nepericuloase şi periculoase stabile, realizat în zona Vărărie de S.C. Ecorec S.A.

Depozitul Tulcea se întinde pe o suprafaţă de 22 de hectare şi are opt celule. Două celule de depozitare s-au umplut deja şi Ecorec S.A. a demarat demersurile pentru construirea celei de a treia celule.

Firma Ecorec are contract de administrare de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă 10 ani.

În cartierul Vărărie Baltă trăiesc aproximativ 250 de familii, iar cei mai mulţi nu aveau, până anii trecuţi, acte de proprietate pentru terenul pe care şi-au construit casele.