Mandatul de patru ani al lui Ştefan Coman la conducerea Ansamblului „Baladele Deltei” a ajuns, recent, la final. Ieri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, maestrul Coman a rememorat principalele etape ale activităţii sale în cadrul Ansamblului.

„Dincolo de voinţa mea, sunt pus, astăzi, în faţa unui <<Rămas bun>>! Privind pentru prima oară din afara scenei la spectacolul care se desfăşoară, îl adresez, deci, întregului colectiv al <<Baladelor Deltei>>, tuturor spectatorilor săi şi tuturor colaboratorilor, oameni care s-au dovedit a fi deosebiţi şi pe care oricine ar fi fost mândru să-i întâlnească! Vă mulţumesc tuturor, cu certa convingere că vă veţi păstra în aceeaşi formă superioară în care vă ştiu. Şi pentru că înainte de anul 1989 în lumea specialiştilor se spunea despre Dobrogea că nu are un folclor coregrafic, vă mulţumesc astăzi că, alături de voi şi cu implicarea voastră nemijlocită, am scos la luminile rampei comoara ascunsă, latentă, pe care o ştiţi, reuşind să dăm identitate locului în care trăim. Astfel, după douăzeci şi cinci de ani de existenţă, auzind numele <<Baladelor Deltei>>, nu va greşi nimeni să spună: <<Din Budapesta!>>, aşa cum se întâmplă în alte cazuri! Nu! – căci împreună am fixat Tulcea pe harta lumii!”, a scris Ştefan Coman.

În anul 1996, Consiliului Judeţean Tulcea adoptă Hotărârea nr. 39 prin care ia fiinţă Centrul Artistic Judeţean, ca instituţie publică de cultură cu personalitate juridică sub autoritatea Consiliului Judeţean Tulcea. Ansamblul Folcloric „Baladele Deltei” îşi începe activitatea la începutul anului 1997 ca secţie în cadrul Centrului Artistic Judeţean nou înfiinţat.

Din anul 2010, Ansamblul încheie etapa de funcţionare în cadrul Consiliului Judeţean Tulcea şi trece în structura Primăriei municipiului Tulcea.

Ansamblul are în repertoriu peste 250 de jocuri populare şi montări coregrafice de excepţie şi susţine peste 150 de spectacole anual, în săli de spectacole din municipiul şi judeţul Tulcea, în Delta Dunării, în complexe turistice şi pe nave de croazieră, în ţară şi peste hotare.

Potrivit site-ului propriu, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” are în componenţă 24 dansatori, instrumentişti şi patru solişti vocali, conducerea muzicală fiind asigurată de Aurelian Croitoru.

Ştefan Coman, care anul acesta  împlineşte 65 de ani, a organizat în anul 1993 prima ediţie a Festivalului internaţional „Peştişorul de aur” care a devenit cel mai mare eveniment de gen pentru copii din România şi care, în anul 1995, a fost inclus în calendarul Comitetului Internaţional de Organizare a Festivalurilor de Folclor al UNESCO.