Jandarmii tulceni au sancţionat, marţi, un bărbat care a participat la manifestările organizate în centrul municipiului cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române şi a huiduit în timpul discursului susţinut de primarul Ştefan Ilie.

Bărbatul a fost amendat cu sancţiune contravenţională în valoare de 200 de lei, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, sancţiunea urmând să scadă la jumătate dacă va fi plătită în cel mult 15 zile. Ieri, pe adresa redacţiei ziarului Delta, Asociaţia „Evoluţie în instituţie” a trimis un comunicat de presă prin care şi-a anunţat intenţia de a organiza, duminică, în faţa Primăriei şi a Jandarmeriei Tulcea o adunare publică, ca reacţie la faptul că cetăţeanul a fost amendat.

Legat de evenimentul din timpul discursului său, primarul Ştefan Ilie ne-a spus că a aflat de acesta ulterior, însă nu a depus nicio reclamaţie şi nici nu ştia că bărbatul care a huiduit a fost amendat.

„Toată lumea este liberă să protesteze. Respectăm legislaţia, suntem într-un stat democratic şi avem dreptul să protestăm. Nu am făcut nici o reclamaţie către vreo instituţie a statului cu privire la faptul că în timpul discursului meu cu ocazia Unirii Principatelor, o persoană sau mai multe au strigat. Nu ştiu ce a strigat, pentru că nu puteam să fiu atent şi la discurs şi la ceea ce strigă. Am aflat după ceremonie că a strigat că nu ştiu istorie. Eu nu ştiu nici dacă a fost amendat şi nu am făcut nici un fel de reclamaţie. Atât timp cât eu ca primar mi-am asumat această funcţie candidând, ca orice om care face administraţie sau intră în politică, trebuie să te aştepţi şi la astfel de momente, pe lângă alte tipuri de critici. Cred că nimănui nu îi face plăcere ca cineva să îl huiduie, dar în momentul în care ai ales să candidezi, indiferent de funcţie, trebuie să ştii şi să îţi asumi că se întâmplă şi astfel de momente. Nu am nimic cu persoana sau persoanele care au protestat. Nici măcar nu am deschis subiectul cu vreunul din organele de poliţie sau cea din subordinea Primăriei, Poliţia Locală”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Asociaţia „Evoluţie în instituţie” intenţionează ca pe parcursul evenimentului să afişeze două bannere de dimensiunea 25m x 2m cu mesajele „Tovarăşul primar Ilie, Fuehrer-ul Ilie!” şi „Jandarmeria Tulcea, SS-ul Fuehrer-ului Ilie”. De asemenea, asociaţia intenţionează să afişeze o proiecţie laser cu aceleaşi mesaje, concomitent, pe clădirea Primăriei şi pe sediul IJJ Tulcea. Asociaţia mai transmite că la adunarea publică „vor participa 10 persoane cu intenţii paşnice”.

Referitor la conţinutul mesajelor, primarul Ştefan Ilie este de părere că nu este posibilă utilizarea unor  îndemnuri care să facă trimiteri la sisteme totalitare.

„Pe lângă faptul că lucrez în administraţie de aproape 20 de ani, sunt şi profesor de istorie. Mesajele respective folosesc nişte cuvinte care erau utilizate în cadrul unora dintre cele mai nocive şi condamnabile regimuri totalitare pe care omenirea le-a cunoscut, nazismul sau comunismul. Nazismul este sistemul care nu doar că a produs cele mai mari orori şi tragedii ale omenirii, dar în toate ţările civilizate este condamnat. Nu este posibil să foloseşti îndemnuri care să te ducă cu gândul la astfel de sisteme totalitare. Aceasta este părerea mea. Dacă comisia de avizare spune că acele mesaje nu încalcă legislaţia, eu nu mă voi opune să le semnez. În calitate de profesor şi primar, cred că trebuie să fim foarte atenţi cu astfel de mesaje. Ce ar însemna să autorizăm orice fel de miting făcându-i pe toţi nazişti sau folosind expresii care să ne ducă la astfel de regimuri totalitare? Atât timp cât mitingul nu încalcă legislaţia, voi viza fără nici un fel de probleme. Nu m-am simţit în nici un fel lezat. M-am simţit doar eu dezamăgit, că cineva e nemulţumit”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Astăzi se întruneşte comisia de avizare a protestului.

„Faptul că ei (asociaţia, n.r.) spun că primarul a fost huiduit şi de aceea persoana a fost amendată este o invenţie. Nu este adevărat că se încearcă deturnarea adunării. Există o comisie din care fac parte mai mulţi reprezentanţi ai diferitelor instituţii care analizează solicitările pentru manifestaţiile publice. Pentru a nu fi pus în discuţie faptul că am întârzia, astăzi se fac convocările pentru comisie, inclusiv pentru persoanele care organizează protestul. Mâine va avea loc comisia de avizare”, a spus, ieri, primarul Ştefan Ilie.

Peste 8 milioane de euro pentru municipiu: pistă de biciclete şi locuinţe pentru tineri

Ieri, în timp ce l-am contactat telefonic pe primarul Ştefan Ilie pentru a obţine un punct de vedere cu privire la adunarea publică, am aflat că edilul se afla la Ministerul Dezvoltării, acolo unde a semnat două contracte de finanţare.

Este vorba de două proiecte în valoare totală de peste 42 de milioane de lei prin care se vor construi locuinţe pentru tineri aflaţi în dificultate, dar şi 10 kilometri de pistă pentru biciclete.

„Am fost înştiinţaţi de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene că trebuie semnez contractele de finanţare pentru două proiecte care au fost declarate eligibile. Am decis să mă duc astăzi pentru că mâine avem şedinţă de Consiliu Local. Unul dintre proiecte se referă la construirea de locuinţe pentru tineri, prin proiecte care sunt prietenoase mediului înconjurător cu cât mai multă energie regenerabilă. Al doilea proiect cuprinde construirea a 10 kilometri de pistă pentru biciclete, municipiul fiind văduvit de astfel de locuri. În afară de lacul Ciuperca nu prea mai găsim locuri dedicate ciclismului. Punem în valoare şi protejăm natura din jur, iar bicicliştii vor fi încântaţi să facă acest sport pe o pistă special amenajată în care să poată admira natura”, ne-a declarat, ieri, primarul Ştefan Ilie.

Investiţia dedicată tinerilor prevede construirea a 72 de locuinţe pe strada Taberei printr-un proiect în valoare de 30.789.716,33 de lei. Al doilea proiect, în valoare de 11.598.865,74 de lei, prevede realizarea a aproape 10 km de trasee dedicate bicicletelor în zona lacului Zagăn şi a Satului Pescăresc.