În acest an, în municipiul Tulcea vor apărea 100 de insule ecologice digitalizate, ce vor permite colectarea selectivă a deşeurilor de la populaţie.  Insulele subterane vor funcţiona în zonele turistice şi centrale, iar cele supraterane vor deservi fiecare, în medie, 200 de locuitori.

Primarul Ştefan Ilie a anunţat, ieri, că a obţinut finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru modernizarea şi completarea sistemului local de gestionare a deşeurilor.

„Oraşul nostru va beneficia de sisteme moderne, ecologice şi digitale pentru colectarea deşeurilor, subterane sau supraterane, protejate faţă de accesul neautorizat, vandalism sau animale. Din bani europeni, se vor achiziţiona şi instala 100 de <<insule ecologice digitalizate>> atât subterane, care vor funcţiona în zonele turistice şi centrale, unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de pubele, cât şi supraterane, care vor deservi fiecare, în medie, 200 de locuitori, compuse din containere protejate faţă de accesul neautorizat, accesate cu card şi care includ un modul GSM pentru transmisie şi citirea de informaţii. Mulţumesc colegilor implicaţi în procedurile pentru obţinerea finanţărilor europene şi instituţiilor partenere!”, a transmis primarul municipiului, Ştefan Ilie.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta şi reintroduce în circuitul de producţie o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile şi de a scădea semnificativ cantitatea de deşeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a oraşului.

Proiectul depus de Primăria Tulcea, a obţinut finanţare în valoare de 1.849.928 euro, inclusiv TVA.

Pe lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR figurează şi un proiect al Primăriei Babadag, de achiziţionare a 15 insule supraterane de 1,1 mc, în valoare totală de peste 175.000 de euro.