Un număr de 20 de autobuze electrice vor ajunge în municipiu, după ce la începutul acestei săptămâni Primăria Tulcea a semnat contractul de furnizare. Contractul prevede furnizarea a  20 de autobuze electrice, în lungime de 10 metri, operabile în condiţii de deal, 20 de staţii de încărcare lentă şi cinci staţii de încărcare rapidă.

„Termenul de livrare este de 10 luni de la emiterea comenzii din care maxim 2 luni pentru livrarea şi instalarea staţiilor de încărcare şi 10 luni pentru livrarea autobuzelor. Preţul contractului este de 38.637.255 lei plus TVA, iar câştigătorul licitaţiei publice este BMC Truck&Bus S.A.”, se arată într-un comunicat al Primăriei Tulcea.

Achiziţia celor 20 de autobuze electrice face parte din proiectul „Modernizarea parcului auto de transport călători din municipiul Tulcea prin achiziţionarea de vehicule nepoluante pentru transportul public”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Proiectul prevede şi reabilitarea a patru străzi aferente a cinci trasee de transport public, respectiv străzile Isaccei – 1.267 km, Babadag – 2.077 km,  Mahmudiei – 1.668 km, Eternităţii – 1.440 km, racord DN22 staţie de capăt – 300 m.  Acestea se află în faza de emitere a ordinului de începere a lucrărilor.

În cadrul aceluiaşi proiect se vor realiza piste pentru biciclete şi drumuri pietonale şi se vor înfiinţa şi moderniza 29 de staţii de călători, din care 19 staţii se reabilitează, iar 10 sunt nou construite.

Proiectul mai cuprinde construirea unei parcări de transfer de tip park&ride şi staţie de capăt, cu staţii de încărcare electrică pentru autobuze şi autovehicule electrice,  semaforizare intersecţii pentru prioritizare transport public, sisteme de informare/siguranţă călători, automate emitere carduri/ tichete de călătorie. Construirea unui depou cu infrastructura aferentă pentru garare şi staţii de încărcare autobuze electrice, dar şi a unui  sediu administrativ şi dispecerat sunt alte investiţii cuprinse în proiect.

Referitor la lucrările de reabilitare a carosabilului celor patru străzi, Primăria Tulcea precizează faptul că acestea vor succeda alte două proiecte ce prevăd lucrări de săpătură, aflate în curs de finalizare. Este vorba de reţeaua de preluare a apelor pluviale care a fost realizată  în procent de 78% şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră (Aquaserv S.A.) realizată în procent de  98%.

Alte 10 autobuze electrice, 10 staţii de încărcare lentă şi trei staţii de încărcare rapidă vor fi furnizate în baza unui alt proiect, desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), în calitate de lider de proiect.