Despre provocările femeilor din ziua de azi, despre consecinţele experienţelor la care ele sunt expuse în mediul familial şi social şi modul în care acestea au impact asupra stilului de viaţă am discutat cu psihologul Alina Ţipău.

– Care sunt principalele probleme cu care se confruntă femeile din Tulcea, în ce măsură cântăreşte egalitatea de şanse în felul cum este percepută femeia modernă?

– În primul rând este bine de reamintit faptul că femeile din România, conform datelor statistice, sunt în continuare discriminate, izolate, prost plătite, dezavantajate şi, de multe ori, victime ale violenţei domestice. Femeile tulcene obţin locuri de muncă cu venituri salariale mai reduse decât bărbaţii, cu şanse de promovare mai mici şi ocupă mai frecvent locuri de muncă cu jumătate de normă. A crescut în ultimii ani şi numărul mamelor singure, care sunt nevoite să susţină cu mai mult efort financiar creşterea şi educaţia copiilor lor. Tradiţia spune că bărbaţii au un rol economic, şi prin asta înţelegem un loc de muncă sustenabil, iar femeile au un rol social, reprezentat de familie. Problema principală, pe care eu am observat-o în comunitatea noastră, este vulnerabilitatea crescută a femeii suprasolicitate de rolurile specific atribuite, de mamă, soţie, gospodină etc…, coroborate cu rolurile sociale, de angajată, antreprenor, ş.a.m.d… În cabinetul de consiliere se evaluează un risc crescut pentru depresie şi anxietate în rândul acestor femei, care, dacă nu primesc ajutor la treburile casnice şi la îngrijirea copiilor, tind să dezvolte sentimente de descurajare, lipsă de speranţă, neputinţă, vinovăţie, iritabilitate, însoţite de stări de oboseală şi energie scăzută, până la burn-aut, în cazurile extreme.

Citiţi continuare în ediţia tipărită a ziarului DELTA.