Deşi preţul la energie electrică a crescut simţitor, tot mai mulţi proprietari de maşini electrice spun că este mai ieftin să  încarce un vehicul electric decât să alimenteze un vehicul tradiţional cu motor cu ardere internă. Problema este disconfortul şi durata încărcării, precum şi autonomia maşinii la drumuri mai lungi. Calculele proprietarilor arată însă că, plătind aproximativ 30 de lei, poţi parcurge 100 de km cu o maşină electrică.

Încărcarea, deşi durează, este la îndemână pentru cei care locuiesc la casă. Tulceanul Florin Bălţatu locuieşte la casă şi are o maşină electrică, pe care a cumpărat-o în anul 2021, despre care spune că este ideală în oraş.

„Deţin maşina din 2021, atunci când am văzut într-o reclamă şi m-am decis să o cumpăr. Mi s-a părut foarte potrivită pentru oraş, cutie de viteze electrică, deci mai puţin poluantă. De asemenea, nu era de neglijat nici ajutorul de la stat, care cred că este cel mai mare din Europa. Am citit despre maşină, iar pentru oraş este ideală. Am fost cu ea până la Constanţa şi Galaţi, dar prefer să nu fac acest lucru prea des, pentru că noi în România ne asumăm şi un risc atunci când plecăm la drum lung. Staţiile de încărcare sunt puţine, iar dacă se va mări numărul maşinilor electrice va fi mai problematic”, ne-a declarat Florin Bălţatu.

În prezent, în municipiul Tulcea, sunt instalate 5 puncte de încărcare publice pe străzile Păcii, Babadag, zona Pelican şi Casa Sindicatelor. Încărcarea maşinilor electrice la aceste puncte este gratuită, însă administraţia locală va stabili un tarif odată cu primul lot de staţii ce va fi achiziţionat în cadrul unor proiecte.

„În municipiu avem 5 staţii de încărcare de putere mică. Încărcarea este gratuită, dar se plăteşte locul de parcare. Vom găsi o metodă de taxare în momentul în care vom avea mai multe staţii şi va veni primul lot din cadrul proiectelor. Avem proiecte depuse care se află în diverse stadii şi pentru achiziţionarea atât unor staţii de putere mare cât şi de putere mică”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

În municipiul Tulcea sunt înregistrate 119 autoturisme electrice, atât ale persoanelor fizice cât şi juridice.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.