Din cele 20 de solicitări ale tulcenilor privind realizarea unor limitatoare permanente pentru viteză, mai mult de jumătate sunt pertinente şi vor fi amenajate de administraţia locală.

Potrivit legii, cei care fac drifturi sunt sancţionaţi contravenţional pentru conducere agresivă, iar cei care participă la întreceri neautorizate pe drumurile publice se aleg cu dosar penal. Oficial, însă, la Tulcea se înregistrează 1-2 cazuri pe an, deoarece faptele sunt greu de probat de către oamenii legii.

„Limitatorii permanenţi se pun pentru a opri abuzul la volan, respectiv maşini de tonaj mare cu piatră care tranzitează oraşul şi merg cu viteză, pentru că sunt plătite la cursă. Aceştia merg pe străzile secundare, unde provoacă haos şi distrug casele. În zone mai îndepărtate sau mai ascunse, tinerii sau persoane de diferite categorii de vârstă fac întreceri. Sunt puţin văzuţi de Poliţie şi pun în pericol viaţa cetăţenilor. Am montat limitator în spatele Liceului <<Henri Coandă>> pentru că acolo se făceau curse intense. Din cele 20 de solicitări, în jur de 15 sunt pertinente şi probabil vor primi şi avizul Poliţiei. Acest lucru nu înseamnă că se vor face mâine, pentru că sunt lucrări care trebuie autorizate nu doar de Poliţie, ci şi prin proiectare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Prin intermediul platformelor online, cetăţenii continuă să sesizeze zonele în care şoferii circulă cu viteză şi solicită montarea limitatoarelor permanente. Acestea sunt preluate şi analizate de Primăria Tulcea.

„De fiecare dată când se propune ceva, folosesc foarte mult digitalizarea, respectiv Tulcea City Report, dar şi comentariile de pe paginile de socializare şi solicitările de pe e-mail. Astfel, ajunge la primar sau la altă autoritate foarte repede o solicitare. După ce se strâng toate, inclusiv cele de pe teren, trebuie verificate pentru a vedea dacă sunt pertinente. Mai sunt şi cazuri în care ne dorim un limitator sau un semn de circulaţie într-un loc unde nu se poate rea-liza fizic sau nu primeşte avizul Poliţiei. Solicitările sunt verificate împreună cu echipa din cadrul Serviciului de Gospodărire Municipală, care lucrează în permanenţă atât cu Poliţia Locală cât şi cu Serviciul Rutier”, a menţionat Ştefan Ilie.

O astfel de sesizare a fost trimisă de un cetăţean şi pe adresa ziarului Delta.

„Aş vrea să vă spun că în acele locuri unde şoferii ar trebui să reducă viteza, nu o reduc. În alte intersecţii marcate cu indicatorul <<Stop>>, unii şoferi nu doar că nu reduc viteza, dar nici măcar nu opresc. De exemplu, în Tulcea, la intersecţia străzii Comerţului cu strada Mihai Viteazu există indicatorul <<Stop>> şi pe timp de vară unii şoferi nu opresc şi ar fi necesar să fie limitată viteza, mai ales că există şcolari în zonă şi România e una din ţările cu cele mai multe accidente rutiere”, ne-a scris un tulcean.

Primăria Tulcea continuă programul de amenajare a trecerilor de pietoni supraînălţate în special în zonele unde se practică „liniuţe”.

Tulcenii au solicitat administraţiei locale montarea limitatoarelor permanente în zonele Buna Vestire-vecinătate intrare Biserică spre strada Victoriei, Metalurgiştilor, Isaccei între Dedeman şi Liceul Agricol, Orizontului, Podgoriilor, cartierul Lotizare, Livezilor, Nicolae Bălcescu, Coziei, Pescarilor, Viticulturii, intersecţia Mahmudiei cu Viticulturii, Alexandru cel Bun, intersecţia 1848 cu Meduzei, Amurgului, Prislav, Pescarilor, Viticulturii şi Bujorului.

Cetăţenii mai vor limitatoare în zonele din vecinătatea şcolilor şi înaintea tuturor trecerilor de pietoni.

„În zona Buna Vestire-vecinătate intrare Biserică spre strada Victoriei avem lucrări de investiţii de reabilitare şi nu putem monta limitatori acum, ci după finalizarea acesteia. Pe Metalurgiştilor sunt propuse şi lucrări de reparaţii, dar montarea limitatorului este o solicitare pertinentă. Pe strada Isaccei, între Dedeman şi Liceul Agricol, fiind arteră principală unde se circulă intens, este recomandat să se pună limitatori provizorii din cauciuc. Pe Orizontului un număr de 5-6 cetăţeni ne-au transmis că mai vor un limitator în plus faţă de cel existent pentru că este o stradă lungă. Avem în vedere şi solicitarea pentru strada Podgoriilor, în prezent tronsonul Isaccei-Iuliu Maniu fiind în reabilitare. Şcoala din cartierul Lotizare este o zonă pe care noi o considerăm ok şi o vom supune atenţiei Poliţiei. Ni se mai cer încă două limitatoare şi pe Livezilor, suplimentar faţă de cel existent, şi suntem de acord pentru că este o stradă lungă. Pe strada Nicolae Bălcescu în zona Şcolii Nr. 1 avem şi un proces de asfaltare în acest an, dar se pretează un limitator”, a precizat Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte zonele Coziei, Pescarilor, Viticulturii, intersecţia Mahmudiei cu Viticulturii, Alexandru cel Bun şi intersecţia 1848 cu Meduzei, unele dintre aceste locaţii sunt planificate în acest an pentru lucrări de reabilitare, nefiind posibilă montarea limitatoarelor în prezent.

„Pentru strada Amurgului avem o solicitare de anul trecut care este ok şi lucrăm la proiectare. Cetăţenii mai doresc montarea unui limitator pe strada Prislav, suplimentar faţă de cel existent între Liniştei şi Fraţilor, zonele din vecinătatea şcolilor şi înaintea trecerilor de pietoni, unde vom vedea împreună cu Poliţia locaţiile care se pretează. Pe Bujorului mai avem o solicitare pertinentă”, a spus Ştefan Ilie.

Cernica, Freziei, Livezilor, Viitorului, Tineretului, Orizontului şi Prislav sunt primele şapte străzi unde, la solicitările cetăţenilor, au fost amenajate limitatoare permanente pentru viteză.

Proiectul „Amenajări Rutiere – Limitatori permanenţi la trecerile de pietoni” a avut o valoare de execuţie de 84.210 lei, iar după repoziţionarea indicatoarelor rutiere va fi finalizat şi recepţionat.