Redacţia ziarului „Delta” a avut, ieri, invitaţi speciali. Un număr de 16 elevi din clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială „Ioan Neniţescu” Tulcea, coordonaţi de profesoarele Marilena Alecu şi Anca Popescu, au vizitat echipa ziarului şi au văzut „live” cum e să fii, pentru o zi, jurnalist. Acţiunea se înscrie în programul Săptămâna „Şcoala Altfel”.
Copiii au fost curioşi să afle cât mai multe despre jurnalism, chiar dacă unii dintre ei nu s-au hotărât încă privind cariera pe care vor să o urmeze. Au stat de vorbă cu redactorii şi restul echipei, dar au şi trăit experienţa unui interviu „în direct”.
Emoţiile nu le-au stat în cale atunci când au primit telefonul şi reportofonul şi au avut ocazia să adreseze întrebări primarului municipiului, Ştefan Ilie şi antrenorului de atletism Nicolae Sandu.
Elevii s-au gândit la câteva subiecte despre care voiau să se informeze şi au trecut la treabă.
Alexia Brăileanu a fost eleva care şi-a luat în serios rolul de jurnalist şi a adresat întrebări legate de proiectele administraţiei locale privind extinderea trotuarelor, a numărului locurilor de parcare şi realizarea unor piste pentru biciclete.
Primarul Ştefan Ilie le-a prezentat elevilor posibilele soluţii.
„Soluţiile pentru a avea trotuare accesibile locuitorilor sunt dificile. Există soluţii mai drastice pe care autoritatea locală le poate lua sau unele mai puţin drastice şi costisitoare. Primăria ar putea expropria proprietăţile locuitorilor care stau în imediata vecinătate a trotuarelor. Le-ar putea lua terenul sub justa despăgubire, chiar dacă ei se împotrivesc, şi să extindă trotuarul. Această soluţie a fost practicată pe scară largă în Uniunea Europeană. La noi această soluţie este imposibilă, pentru că ne-ar trebui în primul rând foarte mari resurse financiare şi să plătim ceea ce demolăm pentru a extinde trotuarul. De asemenea, este incomodă pentru cetăţeni, pentru că nu mulţi s-ar simţi bine atunci când o parte din curtea lor ar dispărea. Soluţia pe care o vom folosi pentru prima dată va fi scoaterea stâlpilor de pe trotuare, şi pentru acest lucru am realizat contracte cu Enel, societate care este proprietară a acestor stâlpi. Vom îngropa cablurile electrice în subteran, iar cetăţenii se vor racorda la noul sistem. Transformarea multor străzi din municipiu în străzi cu sens unic este soluţia, chiar dacă devine incomod şi trebuie să faci un ocol mai mare cu maşina. Dacă dintr-o stradă îngustă faci una cu sens unic, pe celălalt sens poţi lărgi trotuarul şi face locuri de parcare. Proiectul este început de acum doi ani de zile şi sperăm să se finalizeze în următorul an”, a declarat Ştefan Ilie.
Tinerii au fost interesaţi să afle când vor putea utiliza spaţii precum Gravity Park, estimarea primarului fiind în toamna acestui an.
„Avem două proiecte pentru tineri, care vor începe în acest an. În zona de est a lacului Ciuperca vom construi pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătraţi un Gravity Park, care va avea piste speciale pentru skaterii, pump-truck, pereţi pentru căţărare. Este o investiţie de aproape un milion de euro care a fost câştigată de o firmă de construcţii specializată, Atlas, din Târgu Mureş. Dacă nu va mai ploua în perioada următoare, apreciem că până la toamnă, investiţia va fi gata, iar tinerii pasionaţi de aceste sporturi vor avea acces”, a spus Ştefan Ilie.
În ceea ce priveşte pistele pentru biciclete, edilul le-a spus elevilor faptul că Primăria Tulcea are în derulare un proiect privind realizarea a 10 kilometri de piste pentru biciclete.
„În acelaşi timp, am obţinut finanţare pentru realizarea a 10 kilometri de piste pentru biciclete. Acum investiţia se află în licitaţie pentru proiectare şi execuţie. Pista va porni din strada Orizontului, va încercui lacul Zaghen şi va ieşi la Satul Pescăresc. Investiţia va cuprinde popasuri pentru relaxare, staţii pentru repararea bicicletelor şi toate dotările moderne pentru o pistă de biciclete de cel puţin 3 metri lăţime. În oraş, atunci când vom crea sensuri unice şi când vom avea posibilitatea să facem şi piste pentru biciclete, vom căuta să creionăm pe acele zone unde se poate merge cu bicicleta. Pistele trebuie creionate doar pe străzile care au o pantă suficient de lentă pentru a putea fi practicate de cetăţeni”, a subliniat Ştefan Ilie.
Elevii au fost interesaţi şi de sistemul de preluare a apelor pluviale.
„Sistemul pe care îl facem noi va rezolva doar 70% din problemele pe care le are oraşul, celelalte 30% fiind în proiectele care se află acum în licitaţie. Este aproape imposibil să rezolvăm toate aceste probleme cauzate de apele pluviale şi menajere într-un timp scurt, dar pentru prima dată, acum în Dunăre curg doar apele pluviale, adică acelea care nu poluează”, a precizat Ştefan Ilie.
Despre suplimente şi viaţă sănătoasă, cu antrenorul Nicolae Sandu
După o scurtă şedinţă de redacţie, elevii de la Neniţescu au hotărât şi întrebările pe care i le-au adresat telefonic antrenorului de atletism Nicolae Sandu.
– Ce sporturi recomandaţi unui copil de 14 ani?
– Cred că sunt în asentimentul părinţilor atunci când spun că orice sport este recomandat copiilor, încă de la o vârstă fragedă. Sportul de bază, pe care toată lumea îl învaţă, este atletismul, pentru că un copil învaţă întâi cum să alerge corect, cum să sară, cum să arunce cu anumite obiecte. Susţin cu tărie că practicarea unei discipline sportive este esenţială pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil, şi cel mai important, sportul înseamnă sănătate pentru trup şi suflet. Adeseori, părinţii îşi îndrumă copiii către un sport care nu îi reprezintă pe cei mici şi din acest punct de vedere, consider că trebuie ascultată şi părerea celor direct implicaţi, pentru că dacă nu le va face plăcere disciplina respectivă, nu vor avea motivaţie şi dorinţa de a performa, a răspuns Nicolae Sandu.
– Câte ore pe zi ar trebui să dedice un copil de 14 ani practicării sportului?
– Dacă un copil nu face parte dintr-o categorie de performanţă, ci face sport doar din pasiune, nu ar avea nevoie de mai mult de o oră pe zi. Dacă vorbim despre performanţă, aici se schimbă lucrurile, sunt necesare două ore minim zilnic, minim de patru ori pe săptămână, a menţionat antrenorul.
– De la ce vârstă ar putea un copil să facă sport de sală, cu greutăţi?
– Personal, nu recomand copiilor să facă sală, decât după împlinirea vârstei de 16 ani. Lucrul acesta cu practicarea fitness-ului a devenit o modă în rândul copiilor, în ultimii ani, însă trebuie spus faptul că un corp bine lucrat înseamnă sute de ore, ba mai mult, ani de muncă intensă la sală şi neapărat o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. Muşchii nu se construiesc peste noapte, ci în timp, şi ce este cel mai important, forma lor este dată de constituţia noastră genetică. Putem doar pe alocuri corecta sau modifica aspectul corpului nostru. Se spune că ridicatul de greutăţi opreşte creşterea. Creşterea nu depinde de acest aspect, în realitate ea depinde de geneticul tău. Într-adevăr, problemele mari pot apărea când ridici greutăţi la sală pentru că se pot distruge prin accidentare cartilajele de creştere, oprind acest proces. Pe lângă această problemă, oasele copiilor sunt încă fragile şi se pot fisura sau rupe foarte uşor. Dacă cineva vrea să facă sală timpuriu, este bine să aibă parte de supravegherea unei persoane specializate. În ceea ce priveşte greutatea în plus, rămân la convingerea că nu sala este soluţia, ci un regim de viaţă alimentar bazat pe o dietă cu conţinut ridicat în vitamine şi fibre, asociat cu o activitate sportivă, a explicat antrenorul.
– Sunt indicate suplimentele sportive celor care practică sport de la vârste fragede?
– Depinde de vârstă şi de nivelul de performanţă. Necesarul de vitamine al unui copil de 14 ani, spre exemplu, poate fi asigurat strict dintr-o alimentaţie echilibrată. Ca şi în cazul corpului lucrat la sală, degeaba construim pachetele de muşchi într-un timp relativ scurt, lucru uşor de realizat la o vârstă fragedă, dar problema este că muşchii nu rămân la aceeaşi formă pe o perioadă mai lungă de timp fiindcă tu eşti în creştere, iar muşchii, oasele şi articulaţiile sunt în continuă dezvoltare. Este o acţiune care implică şi multe riscuri, fiind necesară recomandarea unui medic nutriţionist sau pediatru. Organismul unui copil de 14 ani funcţionează foarte bine din punct de vedere al asimilării nutrienţilor, cu siguranţă că nu sunt necesare suplimentele, a afirmat Nicolae Sandu.
Cei 16 elevi din clasa a VII-a din cadrul Şcolii Gimnaziale „Ioan Neniţescu”, care au vizitat redacţia ziarului sunt: Cosmin Burlacu, Andrei Eduard Silai, Alesandro Agarafinei, Răzvan Bolocan, Alexia Brăileanu, Laurenţiu Chitucea, Andrei Coman, Valentin Dima, Mihaela Holbură, Adrian Mihalache, Andreea Mititelu, Claudiu Moraru, Dragoş Milea, Simona Simionescu, George Stamate şi Alin Voinea.
Elevii au văzut cum arată şi ce conţine un ziar tipărit, sub îndrumarea redactorului şef şi al redactorilor.
Nu ştim dacă i-am convins că munca de jurnalist poate fi frumoasă şi este importantă, dar cu siguranţă au aflat din redacţia ziarului „Delta” câteva lucruri noi despre ceea ce înseamnă să lucrezi în acest domeniu.
Au consemnat
Florentina TITORENCO şi Georgiana MUNTEANU