De peste jumătate de an, JT Grup, societatea care colectează deşeurile în Tulcea în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), a solicitat autorităţilor majorarea tarifelor pe baza tuturor creşterilor de preţuri, însă până în prezent nu s-a ajuns la un numitor comun şi nu s-a  luat nicio decizie în Adunarea Generală a Acţionarilor.

Directorul JT Grup, Ionuţ Tudorache, spune că amânarea aprobării noilor tarife ar putea duce în circa două luni de zile la rezilierea contractului de colectare, în prezent societatea încasând mai puţin decât cheltuie.

„Am ajuns la limita suportabilităţii. În primele trei luni ale anului am cheltuit 1,5 milioane de lei pentru colectarea selectivă şi am încasat 500.000 de lei din cauză că nu se aprobă tarifele. Noi lucrăm cu tarifele vechi în acest moment şi pierdem lunar undeva la 200.000 de euro şi stăm cu speranţa că ne vor aproba tarifele şi ne vom recupera pierderile. Dacă mai trece o lună, nu mai avem şanse să recuperăm anul acesta şi vom fi nevoiţi să mărim tariful mai mult. Există două variante, respectiv: să ne amâne şi să reziliem contractul sau să ne aprobe tarifele şi noi ne recuperăm pierderea. Se trage de timp, când tariful trebuia aprobat din luna octombrie a anului trecut. Nimeni nu înţelege că această curăţenie costă. În Germania, de exemplu, la o gospodărie de două persoane se plăteşte 28 de euro pe lună, iar în România 4 euro pe lună. În maxim o lună-două există posibilitatea rezilierii contractului, dacă nu se apro-bă tarifele, pentru că nu mai avem bani să ieşim pe stradă. Avem un deficit de facturare de un milion de lei lunar şi un deficit de încasare de 1,3 milioane”, ne-a declarat Ionuţ Tudorache.

Ilie Petre, directorul executiv al Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Deşeuri Menajere, spune că în prezent încă se poartă discuţii cu operatorul de salubritate.

„Se analizează tarifele propuse de către o echipă formată la nivelul AGA. Am încercat să aşezăm cheltuielile conform cu ceea ce se întâmplă în sistem, iar anumite cheltuieli nu sunt conforme, după părerea noastră. În momentul de faţă discutăm cu operatorul şi o decizie se va lua când vom ajunge la un numitor comun. Legislaţia este destul de clară, iar dacă nu ajungem la un numitor comun, urmăm paşii legali. Operatorul propune un tarif mai mare decât considerăm noi că ar trebui să fie în momentul de faţă impus. Este părerea noastră subiectivă, aşa cum este şi părerea lor”, ne-a declarat Ilie Petre.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.