Proiectul privind extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în municipiu se află în prezent în evaluare la Ministerul Dezvoltării, iar în luna iulie Primăria Tulcea va afla dacă acesta va fi finanţat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
Subiectul a fost adus în atenţia reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării de către primarul Ştefan Ilie, ieri, în cadrul unei şedinţe a Asociaţiei Municipiilor din România.
„Am întrebat când vom avea evaluarea privind proiectele de extindere a gazului metan pe care noi le-am depus încă din aprilie anul trecut. Undeva prin luna iulie se vor da rezultatele”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Investiţia cuprinde extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale pe 107 străzi situate în zona de est şi vest a municipiului.
Proiectul „Extinderea inteligentă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Tulcea” este o investiţie estimată în valoare de 36.131.899,95 lei, pentru 31,725 km din care 1.167.995,73 este cofinanţarea municipiului.
Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, administraţia locală derulează şi proiecte de reabilitare şi modernizare a mai multor pachete de străzi, unele probleme întâmpinate fiind discutate ieri de primarul Ştefan Ilie, în cadrul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România.
„Am discutat cazuri concrete legate de problemele pe care le întâmpin pe proiectele derulate pe programul <<Anghel Saligny>>, respectiv zona Est şi celelalte străzi. Într-una din cererile de finanţare am avut aproximativ 11 kilometri, dar când am făcut DALI-ul au rezultat cu 700 de metri mai mult. Am întrebat ce se întâmplă în aceste condiţii, pentru că interesul nostru este să nu ne poticnim şi să reabilităm şi cei 700 de metri. Am mai pus o întrebare legată de cărţile funciare, pentru că în cererea de finanţare nu specificau tipul acestora, dacă se pot depune definitive sau provizorii. Soluţiile comunicate au fost că putem rea-liza proiectul cu acei metri în plus, dar să fie din fondurile de la bugetul local. În ceea ce priveşte cărţile funciare, acestea pot fi atât provizorii, cât şi definitive”, a precizat Ştefan Ilie.
Prin Programul Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny” se va face reabilitarea unui pachet de străzi pe o suprafaţă de 16 km: 9 Mai, Silvestru, Pictor Al Ciucurencu, Pescarilor, Şcoalei, Prudenţei, Dianei, Malcoci, Salcâmilor, Zimbrului, Agricultori, Elena Doamna, Călugăreni, Rozmarin, Aleea Mugurel, Aleea Păunului, Miron Costin, Aleea Miron Costin, Aleea Războieni, Gazelei, Energiei, Horia, Cloşca, Crişan, Câmpului, Aleea Cristina, Aleea Meduzei, Pinului, Chiparosului, Socului, Al. Sulfinei, Viticulturii, Mahmudiei (tronson), Vărărie Baltă, Taberei, Rogozului, Racului.
Tot pe Programul Naţional de Investiţii este prinsă reabi-litarea a 8 km de străzi din zona Est: 24 Ianuarie, Cuza Vodă, Armeană, Concordiei – Tr. 1, Str. Concordiei – Tr. 2, Gloriei, Avram Iancu, Str. Sălciilor, Mihai Viteazu – Tr 1, Mihai Viteazu – Tr 2, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Bălcescu, Str. George Georgescu, Plugarilor (tronson), Primăverii, Str. Prislav.
În cadrul şedinţei de ieri între reprezentanţii AMR şi cei ai Ministerului Dezvoltării, au mai fost discutate şi alte probleme, printre care cele legate de intervenţia primăriilor asupra imobilelor care sunt în proprietatea statului, dar în administrarea primăriilor şi nu pot face investiţii, lipsa unor clarificări legislative, din cauza cărora administraţiile locale nu pot beneficia de o parte dintre serviciile poliţiei judeţene sau locale.