Proiectul privind reorganizarea administrativă a ţării este o iniţiativă care nu are sorţi de izbândă, deoarece o reorganizare teritorială trebuie făcută în urma unor analize punctuale, susţine primarul municipiului, Ştefan Ilie.
Iniţiativa legislativă a fost depusă în Parlament de către deputatul independent Tudor Benga şi prevede ca România să aibă 12 judeţe cu populaţie cuprinsă între 850 de mii şi 3,3 milioane de locuitori şi înfiinţarea unor birouri administrativ-teritoriale în subdiviziuni, astfel încât cetăţenii să îşi poată rezolva diversele probleme administrative fără a fi necesar să se deplaseze în reşedinţele de judeţ.
Proiectul prevede stabilirea unei limite minime referitoare la numărul de locuitori într-o comună la 5.000 locuitori şi într-un oraş la 10.000 locuitori, având ca efect reducerea numărului de unităţi administrativ-teritoriale.
„Este o iniţiativă care nu are sorţi de izbândă, deoarece o reorganizare teritorială trebuie făcută în urma unor analize punctuale pe fiecare zonă, judeţ şi localitate. Dacă s-ar aplica mâine o lege prin care ar dispărea comunele de până la 5.000 de locuitori sau oraşele de până în 10.000 de locuitori, cum ar funcţiona celelalte servicii care trebuie să fie puse la dispoziţia cetăţeanului? Ultima reformă administrativă a fost făcută în 1968, prin legea care ne coordonează şi la momentul actual. Nimeni nu poate spune că de atunci şi până astăzi nu ar fi trebuit să se facă mai multe legi privind reorganizarea administrativă. Însă, dacă în trecut legile privind reorganizarea administrativă aveau la bază nişte studii foarte complexe care înfiinţau sau desfiinţau comune, oraşe, municipii, judeţe, acum noi nu avem decât nişte vorbe”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Edilul este de părere că o reorganizare administrativă se face atunci când este foarte bine pusă la punct infrastructura edilitară şi a serviciilor.
„Serviciile pe care statul le garantează cetăţeanului nu trebuie să sufere în momentul unei reorganizări administrative. O reorganizare se face atunci când este foarte bine pusă la punct infrastructura în toate domeniile, atât edilitară cât şi a serviciilor. Cetăţeanul are drept la protecţie socială, de a obţine datele de la serviciul de evidenţă a populaţiei, de a beneficia de politicile pe care statul le oferă la nivel local. Ce s-ar întâmpla dacă ar intra în funcţiune această lege când toţi producătorii agricoli sau cetăţeanul de rând au nevoie de adeverinţe pentru APIA? Cum s-ar putea realiza aceste servicii? Orice fel de reformă administrativă trebuie să aibă la bază studii şi un plan bine pus la punct, în aşa fel încât, atunci când va intra în vigoare o astfel de lege să funcţioneze serviciile. Cetăţeanul beneficiază de aceste servicii, indiferent că locuieşte la Luncaviţa sau la Sfiştofca, la Ţăndărei sau la Călăraşi”, a afirmat Ştefan Ilie.
În proiectul deputatului Tudor Benga, România ar urma să aibă 12 judeţe: Dobrogea – în care sunt incluse judeţele Tulcea şi Constanţa, Crişana Maramureş, Transilvania Nord Vest, Transilvania Sud Vest, Transilvania Sud Est, Banat, Bucovina Moldova Nord, Moldova Centru, Dunăre Carpaţi Curbură, Oltenia, Muntenia Nord, Muntenia Sud.