Omizile defoliatoare continuă să facă ravagii pe circa 4.000 de hectare de arborete din zone administrate de Direcţia Silvică (DS) Tulcea, iar reprezentantul instituţiei, Daniel Suciu, este de părere că amendarea legii ARBDD şi autorizarea unor substanţe ar putea fi o soluţie.

„În Delta Dunării, legea de organizare şi funcţionare a ARBDD interzice utilizarea de substanţe chimice de uz fitosanitar şi în aceste condiţii nu ne dau avizul pentru efectuarea combaterii. Este al treilea an în care se defoliază la rând şi a început să intervină uscarea în masă a arborilor. După ce se usucă câteva mii de hectare de pădure, vedem cine acoperă gaura. Mai este şi dezechilibrul ecologic care se creează prin uscarea în masă a mii de hectare de pădure. Noi am ridicat problema în CJSU şi domnul prefect a zis că va face o informare către Ministerul Mediului pentru a se găsi o soluţie. Poate se amendează legea ARBDD, altă soluţie nu văd”, ne-a declarat ing. Daniel Suciu.

În ceea ce priveşte suprafaţa afectată de pe teritoriul Ocolului Silvic Babadag, cu toate că nu este în zona Biosferei, nici aici nu se poate interveni, pentru că nu  există nicio substanţă chimică omologată admisă la utilizare.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.