În microbuzele care acoperă unele trasee dintre municipiul Tulcea şi localităţi limitrofe au fost afişate anunţuri care încearcă să inducă în eroare cetăţenii, a transmis, ieri, Primăria Tulcea, prin intermediul unui comunicat de presă.

Aceste afişe anunţă călătorii că, începând cu data de 1 iunie 2023, plecările pe traseele respective se fac ,,conform dispoziţiilor primăriei, numai din autogară”. Continuă cu menţiunea că „maşinile de traseu nu vor mai prelua călători din staţiile din oraş”, se precizează în comunicatul de presă.

Viceprimarul municipiului Tulcea, George Şinghi, afirmă că legea este clară în ceea ce priveşte îmbarcarea şi debarcarea călătorilor din exteriorul oraşului.

„În mediul on-line au apărut fotografii cu o informare afişată în anumite microbuze, dar nu înţelegem motivul apariţiei unui astfel de afiş. Aşa cum am menţionat şi în comunicatul nostru, aceste microbuze şi aceste trasee sunt avizate de către Consiliul Judeţean, aviz pe baza căruia transportatorii fac curse pe judeţ. În contractul de delegare pentru aceste trasee sunt specificate foarte clar rutele şi locurile de staţionare, de la care nu se poate abate nimeni. Punctul specificat de preluare şi debarcare călători este autogara, aşa cum se întâmplă şi în toate celelalte oraşe din ţară”, ne-a declarat George Şinghi.

Viceprimarul Şinghi susţine că Primăria Tulcea poate acorda dispensă operatorilor din transportul intrajudeţean, pentru opriri în staţiile de transport în comun din municipiu, doar în anumite condiţii.

„Bineînţeles, probabil că transportatorii, din dorinţa de a facilita accesul călătorilor, mai au şi alte opriri, lucru care nu ar fi o problemă, însă aceşti operatori ar trebui să ceară aviz de la Primărie sau de la Transport Public. De la compania de Transport Public am avut în câteva rânduri informaţii cum că operatorii privaţi ar bloca anumite staţii. De exemplu, la Pelican opresc microbuze timp îndelungat, nu doar pentru îmbarcare sau debarcare, ci şi pentru a încasa banii de bilet, operaţiune care durează şi îngreunează activitatea microbuzelor din municipiu. Operatorul care doreşte să adauge un punct de preluare călători trebuie să facă o solicitare la noi şi ar putea primi permisiunea, în anumite condiţii”, ne-a declarat George Şinghi.

Pentru informarea corectă a populaţiei, Primăria Tulcea a transmis ieri un comunicat de presă în care face o serie de precizări.

„Nu există dispoziţii sau măsuri locale care intră în vigoare începând cu data de 1 iunie 2023 şi care îi vizează aceşti transportatori. Societăţile în cauză au contracte de delegare a transportului de la Consiliul Judeţean, singura instituţie care autorizează transportul public pe aceste trasee. Prin lege, aceşti transportatori sunt obligaţi să aibă ca punct de plecare o autogară. Aceşti transportatori nu au solicitat niciodată accesul în staţiile destinate transportului public din municipiu, nici măcar când li s-a atras atenţia asupra faptului că în staţiile de pe traseele STP nu se poate opri haotic, fără un acord din partea municipalităţii. În concluzie, Primăria nu emite dispoziţii sau autorizaţii privind transportul public de persoane în judeţ, plecarea din autogară este obligatorie, iar practica preluării călătorilor din staţiile STP este nelegală”, se arată în comunicat.

Viceprimarul George Şinghi subliniază că în perioada următoare se va decide asupra măsurilor care se impun în situaţia de faţă.

„Mai departe, urmează să stabilim în ce mod vom acţiona, dacă vom avea un dialog cu firma care deţine microbuzele respective şi dacă vor avea vreo solicitare către Primărie”, a menţionat George Şinghi.

Calitatea serviciilor de transport este responsabilitatea companiilor, care au obligaţia să respecte legislaţia şi să depună toate eforturile pentru un transport civilizat.