Primarul Ştefan Ilie le recomandă cetăţenilor municipiului să depună proiecte verzi prin care să obţină finanţări nerambursabile şi să devină prosumatori, producând energie electrică în regim propriu. Declaraţia a fost făcută săptămâna trecută, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, atunci când edilul a vorbit despre posibilităţile financiare pe care Uniunea Europeană le oferă tuturor celor care vor să investească în proiecte verzi.

„Am participat în lunile februarie, martie, aprilie şi mai la şedinţele Comisiei Europene pe diferite structuri. Am participat la discuţii în Comisia pentru resurse naturale sau cea pentru mediu, schimbări climatice şi energie, Comisia pentru politici sociale, educaţie, ocuparea forţei de muncă, cercetare şi cultură sau la Comisia pentru coeziune şi politică economică. Principalele discuţii legate de proiectele verzi au fost afectate doar de conflictul internaţional care se află la graniţa noastră. Uniunea Europeană are ca perspective în perioada următoare investiţii în politica verde. Noi vom avea foarte multe resurse la dispoziţie, dacă ştim să le obţinem pentru a folosi resursele de regenerare. Judeţul Tulcea este pe un onorant loc între primele 10 din ţară, care în domeniul privat cetăţenii au depus proiecte şi au obţinut finanţare pentru a deveni prosumatori în energie. Producem la nivel naţional din proiectele celor care au devenit sau vor deveni prosumatori câteva mii de MW. Practic, suntem într-un loc fruntaş în Europa şi recomand tuturor locuitorilor care stau la case să depună proiecte pentru a putea obţine finanţări nerambursabile”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

În acest context, primarul le-a transmis un răspuns locuitorilor care au adresat de-a lungul timpului întrebări legate de proiectele derulate de administraţia locală pentru reabilitarea energetică a blocurilor din municipiu.

„Aici vin cu un răspuns pentru cei care întrebau de ce Primăria dă bani pentru reabilitarea blocurilor, iar la case nu se întâmplă aşa. Ba da, se întâmplă şi la case. Uniunea Europeană, fondurile de mediu dau bani pentru reabilitare energetică. Proporţiile sunt diferite, dar şi situaţiile sunt diferite, pentru că un bloc care nu este reabilitat poate produce un dezastru”, a precizat Ştefan Ilie.

Edilul a dat exemple de proiecte verzi derulate de municipalitate.

„În privinţa proiectelor de consolidare pe care le-am discutat la Comisia Europeană, pentru două am obţinut finanţare direct la comisie. Ele se bazează pe politica verde, iar unul dintre ele este foarte important, în care se va studia la nivel ştiinţific municipiul Tulcea cu privire la schimbările climatice şi se vor da soluţii despre cum ne vom proteja pe viitor la schimbările climatice pornind de la situaţia reală a Europei, lumii şi a municipiului, mai ales în timpul ploilor torenţiale”, a subliniat Ştefan Ilie.

Acesta a amintit şi de conflictul din Ucraina menţionând faptul că s-a ajuns la o situaţie critică în ceea ce priveşte traficul rutier din ţara noastră.

„Ucraina rămâne principala dezbatere şi modul în care statele care sunt vecine, cum să fie sprijinite, pentru că noi am ajuns într-o situaţie critică referitor la traficul rutier care distruge arterele. Se dau tot mai mulţi bani pentru ca drumurile expres sau centurile  să fie finanţate cât mai repede pentru se pare că va fi de durată. Traficul de cereale, de exemplu, va continua pentru că lumea are nevoie de hrană. În acest sens, săptămâna trecută a avut loc la CNAIR etapa în care noi cu centura oraşului am ajuns la punctul de a se decide varianta care va fi finanţată din programul european. Vă încurajez pe dumneavoastră la nivel particular, pe cei care lucrează în administraţia publică să vă implicaţi în proiectele de investiţii”, a transmis Ştefan Ilie.

Un prosumator este în acelaşi timp şi consumator şi producător de energie electrică, iar surplusul îl injectează în reţea şi este compensat de către furnizorul cu care are contract. Oricine poate să devină prosumator, cu condiţia să instaleze un sistem fotovoltaic care să producă surplus de energie.

Promovarea tot mai accentuată a acestei tehnologii, avansarea cercetării în domeniu şi faptul că tot mai multe state au deja implementate sau în curs de implementare politici de subvenţionare a sistemelor pentru energie solară, contribuie la o şi mai mare accesibilitate.