Primăria Tulcea a început demersurile pentru resuscitarea Satului Pescăresc prin accesarea unor programe de finanţare destinate promovării identităţilor etnice.

Declaraţia a fost făcută de primarul Ştefan Ilie în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local, atunci când consilierul local USR Tatiana Haliţ a propus schimbarea regulamentului de funcţionare a obiectivului, astfel încât să se modifice destinaţia restaurantului pescăresc.

„De când s-a dat în folosinţă Satul Pescăresc au fost mai multe încercări de a funcţiona restaurantul pescăresc. Din păcate, mereu cineva a renunţat. Probabil că Satul Pescăresc este foarte departe de municipiu şi este aşa de atractiv. Ar trebui un mic chioşc, deoarece dacă vii la Satul Pescăresc mereu trebuie să ai grijă să ai în rucsac apă pentru că nu e nimic deschis. Un chioşc cu de toate ar fi foarte binevenit. Vreau să propun ca DIAP împreună cu Primăria să se gândească şi să schimbe regulamentul de funcţionare al acestui obiectiv, astfel încât să schimbăm destinaţia restaurantului pescăresc. Se pot face cursuri atractive pentru tot ce are legătură cu specificul, cum ar fi să învăţăm să facem covoraşe de rogojină”, a declarat Tatiana Haliţ.

Primarul Ştefan Ilie a precizat faptul că în prezent se lucrează la realizarea cererilor de finanţare şi a ghidurilor pentru programul România-Ucraina 2021-2027, printre componentele ce pot fi accesate aflându-se promovarea identităţilor etnice.

„Suntem în proceduri pentru realizarea cererilor de finanţare şi a ghidurilor pentru programul România-Ucraina 2021-2027. Printre componentele la care putem obţine finanţare se află promovarea identităţilor etnice în care noi să venim cu Satul Pescăresc şi sala în baza unui program în care să reactivăm fiecare comunitate. Vom încuraja antreprenori care să identifice şi să facă expunerea comunităţilor lor în cadrul Satului Pescăresc. Vom lua fiecare etnie în parte în aşa fel încât să fie tot timpul prezenţă acolo. Suntem în negocieri cu CJ Tulcea pentru nişte lucrări şi proiecte în aşa fel încât să ne ajute cu rezolvarea problemelor de trafic, iar autobuzele noastre să se poată duce legal până jos în Satul Pescăresc, iar noi să îi ajutăm la un alt proiect din municipiu”, a menţionat Ştefan Ilie.

Edilul a mai spus faptul că noile condiţii de închiriere a bufetului sătesc din cadrul Satului Pescăresc permit antreprenorilor să se dezvolte.

„De-a lungul timpului au existat mai multe încercări pentru a funcţiona un restaurant pescăresc şi tocmai din cauza regulamentelor noastre ele nu au putut funcţiona într-un mod permanent. Trebuie să dăm voie antreprenorului să se dezvolte, dar dacă regulamentul îi creează nişte piedici sau dacă antreprenorul nu respectă lucrurile din regulament. Am modificat şi am pus din nou pe tapet concesionarea în aşa fel încât cel care va veni să nu simtă o presiune din partea primăriei şi să se poată dezvolta în strictă concordanţă cu specificul satului. În acest an am reabilitat sala de conferinţe de acolo unde se ţin activităţi. Pentru închirierea sălii preţul era astronomic, 4.500 de lei, şi nimeni nu închiria”, a subliniat Ştefan Ilie.

În acest an perioada activităţii sezoniere a bufetului sătesc va fi în intervalul 1 aprilie-30 septembrie, iar în extrasezon în perioada 1 octombrie-31 martie.

Termenul de închiriere este de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii, până la maxim 5 ani pentru perioada sezonieră 1 aprilie-30 septembrie a fiecărui an, iar preţul minim anual de pornire al licitaţiei este în valoare de 13.904 lei. Garanţia de participare la licitaţie este de 2.318 lei.