Executarea deficitară a proiectului de reconstrucţie ecologică a terenurilor din cadrul incintei agricole Carasuhat a dus la spargerea digului de la Mahmudia, spune primarul comunei Ion Şerpescu.
Aproape 40 de hectare de teren cu diferite culturi agricole au fost inundate joi după ce s-a rupt digul Carasuhat care proteja o suprafaţă cultivată de diferite firme, potrivit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.
„Sunt terenuri concesionate de la Consiliul Judeţean. Proiectul de reconstrucţie ecologică este prost executat. S-au făcut note de renunţare la nişte materiale la care nu se putea renunţa şi nu ştiu din ce motiv au făcut-o. Aceste lucruri sunt ştiute de proiectant, diriginte de şantier. Digul este afectat în procent de circa 80% pe o suprafaţă de doi kilometri. În prezent cei de la ISU sunt aici, am închiriat două maşini de piatră mare, de câte 500-600 de kilograme, pentru a încerca să stabilim fluxul de apă care este destul de mare. Joi am plecat la ora 23.00 de acolo şi nu am reuşit să facem mare lucru. Acum am închiriat două utilaje de la Complex Delta şi ne apucăm de treabă”, ne-a declarat primarul Ion Şerpescu.
Lucrătorii ISU, voluntarii serviciului specializat din Primăria comunei Mahmudia şi localnici au început intervenţia la breşă joi seara, atunci când au ajuns în zona afectată cu utilaje şi încărcătură de piatră.
„În acest moment, piatra este aruncată în breşa digului cu scopul de a diminua debitul apei care inundă terenurile din zona ce era protejată de către dig. Suprafaţa afectată de apele revărsate până în acest moment este estimată la aproximativ 30-40 de ha de culturi agricole”, a anunţat, joi, reprezentantul ISU Delta, Daniel Năstase.
Breşa din dig are o lungime de aproape opt metri.
Digul care s-a spart joi a mai ridicat probleme în luna aprilie iar autorităţile locale au intervenit cu saci de nisip pentru a stopa erodarea acestuia, care în unele zone ajungea până la 80%.
Şi în anul 2021, Primăria comunei Mahmudia a semnalat infiltraţii în digul amenajării Carasuhat, zonă renaturată anterior cu sprijinul fondurilor europene, la iniţiativa World Wildlife Fund, în parteneriat cu autoritatea locală, în cadrul proiectului „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”.
Prin acest proiect circa 900 de hectare dintr-o incintă agricolă au fost inundate, creându-se un luciu de apă şi condiţii prielnice pentru specii de plante, păsări şi peşti, caracteristice Deltei şi ameninţate cu dispariţia.