Lucrările dedicate Memorialului „Ivan Patzaichin” de pe faleza municipiului vor începe luni, urmând a fi finalizate până la sfârşitul lunii august, astfel încât obiectivul  să poată fi admirat în timpul ediţiei din acest an a festivalului organizat de Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23″.

Declaraţiile au fost făcute ieri de autorităţile tulcene, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, primarul municipiului, Ştefan Ilie, preşedintele Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23″, Ivona Patzaichin – Rusu şi vicepreşedintele Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23″, Teodor Frolu.

Pe columna monumentului care va forma memorialul vor fi menţionate numele a 62 de campioni olimpici, mondiali şi europeni la caiac-canoe.

În acest context, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 cere sprijinul tuturor celor care pot ajuta la completarea listei.

Lista a fost realizată de asociaţie cu resurse proprii, în condiţiile în care autorităţile nu cunosc numele tuturor campionilor ai sporturilor cu vâsle, şi va fi montată pe „Columna lui Ivan”, element semnal al ansamblului memorial care va fi realizat de Virgil Scripcariu.

„Este un proiect foarte complex, a cărui amenajare va începe de luni şi pentru care avem două termene. Unul dintre termene este undeva la mijlocul lunii iulie când ne dorim să finalizăm partea de sub pavaj astfel încât să fie închis total proiectul de amenajare a falezei. Vorbim de o parte de fundaţie pentru columnă şi pentru partea de metopă. În partea respectivă se va scoate o parte din pavaj apoi se va pune la loc. Ideea este ca într-o lună să finalizăm, astfel încât faleza să intre în termenele de recepţionare. Instalarea propriu-zisă a monumentelor va fi făcută la sfârşitul lunii august, astfel încât pe data de 8 septembrie să putem inaugura memorialul. Festivalul <<Ivan Patzaichin>> se va desfăşura  în perioada 8-9 septembrie, iar pe 10 septembrie ne dorim să putem pleca către Mila 23 prin <<Caravana apelor>>, urmând ca pe 13 septembrie să inaugurăm Muzeul <<Ivan Patzaichin>>. Memorialul, împreună cu traseul care le leagă şi muzeul sperăm să de-vină noua ofertă culturală şi turistică pentru deltă”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23″, Teodor Frolu.

Capătul dinspre hotel Delta al falezei Dunării se va închide accesului public începând de luni.

„Zona se va închide pentru organizare de şantier. Se va scoate o suprafaţă de circa 60 de metri de pavele pentru fondarea columnei, se vor demola scările şi se va începe lucrarea la rampa de acces. În paralel, până în septembrie, se va reface strada şi Parcul Carol. Antreprenorul general al lucrărilor este Max Boegl, pe partea de infrastructură, care are foarte mulţi subcontractori care realizează fântâna, columna şi celelalte elemente din suprateran”, a precizat Teodor Frolu.

Horia Teodorescu, preşedintele Consiliul Judeţean, şi-a exprimat speranţa ca obiectivul să devină un reper pentru cei care vor vizita judeţul Tulcea.

„De luni vor începe lucrările pentru amplasarea Memorialului Ivan Patzaichin pe faleza municipiului Tulcea, iar această investiţie este posibilă ca urmare a unui parteneriat dintre Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, asumat la nivelul legislativului judeţean în luna februarie a acestui an. Este încă un pas în realizarea unor îndatoriri pe care le avem în semn de respect pentru ceea ce a realizat Ivan Patzaichin pentru noi. Nutrim cu toţii speranţa că tot ceea ce ne propunem să realizăm va deveni un reper pentru noi, tulcenii, un reper pentru cei care ne vor vizita judeţul, o operă pe măsura valorii sportive şi umane pe care Ivan Patzaichin ne-a oferit-o”, a declarat  Horia Teodorescu.

Ivona Patzaichin Rusu, fiica marelui campion olimpic, şi-a exprimat convingerea că  turiştii care vor veni în Deltă vor dori să viziteze monumentul.

„Încep prin a spune că suntem foarte aproape de ceea ce va fi acest memorial dedicat tatălui meu. Este un ansamblu arhitectural creat de cinci artişti, apropiaţi ai asociaţiei noastre, care l-au cunoscut pe tata şi care au dat tot ce este mai bun pentru acest ansamblu ce va putea fi văzut de oricine va vizita oraşul Tulcea. Sunt convinsă că va deveni un simbol al oraşului, va fi o mică oază pentru Tulcea. Memorialul este, într-adevăr, dedicat tatălui meu, însă, aşa cum o să vedeţi pe 8 septembrie, pe columnă vor fi trecuţi toţi sportivii din caiac – canoe care au fost campioni mondiali, europeni şi olimpici şi care sunt născuţi în judeţul Tulcea. Pentru noi este important acest lucru şi ne bucurăm că am avut parte de sprijin din partea partenerilor noştri, domnul primar al municipiului şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean. Ansamblul va deveni un punct de atracţie important pentru întreg judeţul, nu numai pentru oraş: sunt convinsă că cei care vor veni în Deltă vor dori să viziteze acest monument, vizibil de pe Dunăre”, a transmis preşedintele Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23″, Ivona Patzaichin Rusu, fiica marelui campion olimpic născut în inima Deltei Dunării.

Primarul municipiului, Ştefan Ilie, a menţionat faptul că atât Primăria cât şi Consiliul Judeţean vor acorda suportul necesar celor care vor lucra la proiect.

„Vreau să mulţumesc Asociaţiei <<Ivan Patzaichin-Mila 23>> şi Consiliului Judeţean pentru că au propus acest parteneriat pentru realizarea unui ansamblu arhitectural care va fi unul de referinţă, atât al municipiului cât şi al judeţului Tulcea. Indiferent câte cuvine vom spune despre Ivan Patzaichin, ele nu ar fi de ajuns. Ivan campionul, antrenorul, promotorul deltei, judeţului, ecologizărilor, digitalizării. Este un pas în a realiza ceva care să evoce tot ce a fost şi este Ivan Patzaichin. Atât Primăria Tulcea cât şi Consiliul Judeţean vor acorda suportul celor care vor lucra la proiect. Felicit o asemenea acţiune! Prin cooperare şi unire se pot realiza fapte frumoase”, a transmis Ştefan Ilie.

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 aşteaptă până pe data de 15 iulie informaţii despre sportivii care au obţinut medalii la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale sau europene de caiac-canoe şi care lipsesc din listă la adresa office@rowmania.ro. Mesajele trebuie să cuprindă numele sportivului, locul de naştere, competiţia, locul obţinut, precum şi o resursă independentă unde se poate verifica performanţa acestuia.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.