Conceptul de turism lent s-a născut ca instrument de implementare a unui amplu plan de dezvoltare şi promovare a ecoturismului în România şi este un subiect amplu dezbătut de foarte mulţi ani.
Aplicarea teoriei dezvoltării durabile în turism este un demers care începe să capete contur, căci anului trecut, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a semnat un contract în valoare de 15 milioane de euro, prin care se vor realiza 40 de trasee de turism lent.
Guvernatorul deltei, Gabriel Marinov, afirmă că traseele vor avea o lungime totală de 300 de km, ce vor include cel puţin zece localităţi, pe acestea având acces şi bărcilor cu motoare termice care respectă regulile de circulaţie impuse pe ele.
„La finele anului trecut am reuşit să semnăm pe PNRR un contract pentru ceea ce înseamnă reţeaua de acces şi vizitare în Delta Dunării prin ceea ce înseamnă turismul lent, în valoare de 15 milioane de euro, care presupune realizarea a 40 de trasee până în 2026, care acoperă aproape integral suprafaţă dintre braţele Dunării, dar şi în delta superioară, adică Complexul Somova-Parcheş şi puţin din Complexul Lagunar Razim -Sinoe. Ne-am angajat ca în cadrul acestui proiect să realizăm 40 de trasee, 10 hub-uri, adică puncte de plecare pe aceste rute, care vor fi plasate în mod proporţional pe teritoriul deltei şi care vor avea o serie de facilităţi, de la posibilităţi de campare şi până la staţii de încărcare a staţiilor electrice, pentru ambarcaţiunile dotate cu motoare electrice de putere mică”, ne-a declarat Gabriel Marinov.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.