Tulcenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu mai beneficiază, de săptămâna trecută, de apă caldă. Premier Energy S.R.L. a sistat furnizarea gazului natural către Energoterm S.A. din cauza întârzierilor la plată, prin urmare societatea nu mai poate asigura furnizarea apei calde către populaţie. Cum s-a ajuns aici?

„Această situaţie a fost generată de recuperarea cu dificultate a sumelor datorate pentru serviciul public de alimentare cu căldura şi apa caldă. Persoanele care înregistrează debite fata de Energoterm  sunt rugate să îşi achite urgent sumele restante”, a precizat atunci compania.

Pe scurt, restanţa la furnizorul de gaz este 3.500.000 de lei, debitele de încasat sunt de circa 5.000.000 de lei, iar procentul abonaţilor Energoterm care sunt la zi cu plăţile este de doar 10-15 %.

Soluţia este ca toţi cei care au restanţe să şi le achite, iar primarul Ştefan Ilie a reiterat într-o conferinţă de presă că oamenii trebuie să îşi plătească datoriile.

„Nu sunt un primar populist şi nici nu ţin cu rău-platnicii. Eu nu fac compromisuri, nu am făcut niciodată şi nu voi face niciodată aşa ceva. Pârghiile pe care le avem în lege le vom folosi, eu le voi folosi, şi voi ajunge până la poprirea şi confiscarea imobilului şi scoaterea lui la vânzare şi asta trebuie să înţeleagă fiecare rău-platnic“, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Despre soluţiile pe care le văd în rezolvarea problemei de la Energoterm, am vorbit şi cu consilieri locali ai municipiului.

Andaluzia Luca, PSD: Soluţia este în curtea societăţii comerciale

„Cei care au avut soluţii sau care au promis soluţii, văd că nu au soluţii. Situaţia este critică pentru societate, Consiliul local şi mai ales pentru cetăţean. Este o chestiune de ordin social, pentru că vor fi probabil repercursiuni asupra angajaţilor din cadrul societăţii Energoterm. Rolul directorului şi a membrilor Consiliului de administraţie este să găsească soluţii, să vină în faţa Consilului local cu variante de rezolvare a acestei probleme. Probabil că nu vor fi foarte multe soluţii. Se pare că problema este şi ca urmare a faptului că nu au fost recuperate debitele. Cred că în afara faptului că noi, cei din Consiliul local, putem sau nu să aprobăm, majorăm subvenţia către societatea comercială Energoterm, soluţia este în curtea societăţii comerciale. Ei trebuie să înterprindă mai multe acţiuni de recuperare a debitelor. Că sunt persoane fizice, că sunt asociaţii, au toate acordurile legale şi trebuie să facă lucrul acesta. Eu consider că este necesar, important să se implice ei mai mult, cei ce au rolul acesta, de a colecta toate datoriile pe care le au cetăţenii sau asociaţiile. Noi susţinem demersul societăţii comerciale. Am fost mereu alături de ei, dar managementul societăţii trebuie să şi-l pună ei la punct”, ne-a declarat consilierul local PSD Andaluzia Luca.

Tatiana Haliţ, USR: Datornicii să plătească în rate

„Am înţeles cu toţii că este vorba de datorii de la cetăţeni, că este vorba de locatari de la bloc ce au datorii mari. Eu mă întreb ce au făcut cei de la Energoterm, şi nu numai acest director, şi ceilalţi din urmă, ce au făcut? Acum constatăm că trebuie luate măsuri drastice tot asupra locatarilor. Nu s-a făcut o legătură şi o colaborare care să ducă la anumite concluzii. Domnul director se vaită că asociaţiile nu au colaborat şi nu s-au agitat pentru a-şi recupera banii, dar pe de altă parte asociaţiile nu sunt atât de puternice încât să impună ele mersul treburilor. Tot Energotermul ar fi putut sa fie în faţa asociaţiilor pentru a-şi impune anumite lucruri, insistând cu permanenţă, cum trebuie să facă o echipă managerială solidă. S-au tergiversat lucrurile ani de zile, vina mai mare fiind a Energotermului, dar şi a Primăriei. În urma dialogului cu colegii mei, propunerea ar fi ca cei de la asociaţii, împreună cu echipa Energotermului, să ajungă la un acord şi să colaboreze împreună. Cumva să existe un fel de stimulent de încurajare a oamenilor care nu au plătit, să plătească, totuşi, în rate, să găsească o soluţie şi să se uite de penalităţi. Eu consider că soluţii există. Datornicii sunt persoane care pur şi simplu ignoră şi sfidează tot ce înseamnă a trăi într-o comunitate. Opinia mea s-ar putea să sune puţin populistă, dar poate cu puţină flexibilitate din partea tuturor, îi stimulăm pe cei datornici să-şi plătească datoriile, nu să-i iertăm. De exemplu, din 100 de datornici, cu executare silită reuşim să recuperăm într-un timp destul de lung, o parte din datorii, dar, poate, fără penalităţi, este o şansă mai mare de recuperare a banilor. Am încredere în domnul Zamfir că se străduieşte, dar are nevoie şi el de susţinerea primăriei şi de susţinerea echipei pe care o are în subordine”, ne-a declarat Tatiana Haliţ.

Stere Şacu, PNL: Rău-platnicii nu vor dispărea niciodată, fiindcă nu sunt conectaţi individual

„Rău-platnicii nu vor dispărea niciodată, fiindcă nu sunt conectaţi individual. Pentru a fi conectaţi individual, trebuie să fie făcută instalaţie pe fiecare scară, pe orizontală. Când faci o asemenea instalaţie este însă nevoie de fonduri. Abonaţii au contract cu asociaţia. Doar asociaţia poate ataca în instanţă rău-platnicul. Probabil multe asociaţii nu merg în instanţă, nu recuperează nimic. Asta vine din urmă cu mulţi ani. Se mai recuperează din bani, dar vin alţi rău-platnici şi tot aşa. Am mai avut genul acesta de probleme şi când am fost eu viceprimar. Din 21.000 de abonaţi au rămas 6.000, dintre care 3.000 au centrale termice şi 3.000 la Energoterm. E o diferenţă mare între ce îţi oferă Energotermul şi ce îţi oferă o centrală proprie”, ne-a declarat Stere Şacu.

Dragoş Simion, PER: Soluţia pentru redresare este o infuzie de capital

„Este o situaţie ce necesită o discuţie mai lungă. Nu este ceva nou pentru Energoterm, referitor la debitorii pe care îi are. Vă pot spune cu aproximaţie, nu am documentele necesare în faţă, că există debitori persoane fizice şi juridice. Daca nu mă înşel, persoanele juridice cifrează în jurul valorii de un milion de lei debite faţă de Energoterm, iar persoanele fizice cred că ajung la trei milioane. Trebuie să ţinem cont în schimb că Energoterm este o societate de utilitate publică, care furnizează agent termic către cetăţeni. Prin urmare, noi ca şi Unitate Administrativ Teritorială, suntem obligaţi să furnizăm agent termic cetăţenilor, pentru că există zone întregi ce nu sunt acoperite cu gaze. În Tulcea, există blocuri de garsoniere unde conform legislaţiei nu este permisă montarea de centrale proprii de apartament, şi oamenii nu au cum să beneficieze de sistemul de încălzire. În altă ordine de idei, dacă vreţi să discutăm în profunzime, în Energoterm s-au investit destul de mulţi bani în ultima perioadă. Numai anul trecut s-au investit aproape două milioane de euro în cele trei CAF-uri noi, care erau absolut necesare şi care produc o economie în ceea ce priveşte costul de producţie al agentului termic. În altă ordine de idei, reţeaua Energoterm, care conduce agentul termic de la CAF-uri către cartierul Vest al municipiului, este o reţea relativ nouă în care s-au investit aproape trei milioane de euro, şi care a fost finalizată acum doi ani, daca nu mă înşel. Sunt investiţii cifrate la valori de cinci milioane de euro în Energoterm. Ce înseamnă asta? Noi, ca acţionari principali, nu putem să renunţăm la o investiţie de milioane de euro şi să facem afirmaţii că această societate este falimentară. În concluzie, trebuie depuse toate diligenţele necesare pentru recuperarea debitelor de la clienţii care sunt datori la Energoterm. Numai că acest proces de recuperare a debitelor este un proces de lungă durată. Conform prevederilor legale, nu putem face nimic altceva decât ceea ce este legal. În concluzie, recuperarea debitelor necesită timp foarte mult, toate aceste lucruri se derulează prin instanţele de judecată. Nu este o soluţie rapidă. Soluţia la momentul acesta pentru redresare este o infuzie de capital a acţionarului majoritar, respectiv UAT Municipiul Tulcea, către Energoterm pentru a reaşeza societatea. Este absolut necesar la momentul acesta de a discuta despre o infuzie de capital. Soluţii există, numai că acestea trebuie luate în calcul, şi toţi membrii legislativului local să înţeleagă acest lucru, şi să mergem împreună în aceiaşi direcţie benefică, de altfel, întregului municipiu”, ne-a declarat Dragoş Simion.

Societatea Energoterm SA, singurul distribuitor de energie termică din municipiul Tulcea, numără circa 6.000 de abonaţi.