Săptămâna aceasta, în perioada 25-27 august, Clubul Real Racing, condus de dr. Ştefan Răileanu, organizează concursul de Working Equitation „AEGYSSUS HORSE SHOW”. Proiectul finanţat  de Consiliul Judeţean Tulcea se va desfăşura în incinta Clubului Real Racing, str. Şoseaua Murighiol, km 3,5.

După ce Clubul Real Racing Tulcea s-a făcut remarcat la Campionatul Naţional de sărituri peste obstacole, desfăşurat la baza Black Sea Horses, Constanţa, în perioada 3-6 august, aceştia revin săptămâna aceasta în mare forţă.  Aegyssus Horse Show este dedicat în primul rând celor mici, începătorilor în ale echitaţiei.

Dr. Ştefan Răileanu crede cu tărie că în tot ceea ce faci trebuie pus pasiune, de aceea încearcă să „molipsească” cu entuziasmul şi pasiunea lui orice persoană ce îi trece pragul clubului.

„Ca să putem dezvolta o echipă cât mai complexă pentru oraşul Tulcea, trebuie să facem astfel de concursuri pentru cei foarte începători, să le dăm luminiţa de la capătul tunelului, adică trebuie să le dăm o direcţie, un drum. Altfel, vin la cai o perioadă, după care se plictisesc, dar dacă au o disciplină la care se simt în vână, atunci au pentru ce să lupte şi copiii nu vor mai pleca niciodată de la călărie. Asta înseamnă să-i pasionăm, să-i <<injectăm>> cu pasiune, ca să poată continua acest sport. În primul rând, copiilor trebuie să le dai entuziasm şi pasiune, dacă antrenorul nu lucrează la acest lucru, cu siguranţă nu va avea niciodată o echipă stabilă”, ne spune Ştefan Răileanu.

La Aegyssus Horse Show vor participa competitori cu vârsta cuprinsă între 4 şi 18 ani. Cu o muncă de 20 de ani în spate, dr. Răileanu este de părere că şi familia are un rol foarte important în dezvoltarea viitorilor călăreţi.

„Unii fac performanţă la 10 ani iar alţii încep. Este un sport ce nu are vârstă. Ideal ar fi să se înceapă de la vârste fragede. De aceea noi ne străduim, pentru a face o echipă consolidată. Aşa cum aţi văzut mai acum trei săptămâni, au câştigat finala de Campionat Naţional, unde au participat toate cluburile din ţară, peste 200 de cai, înseamnă ceva enorm. Asta este o muncă de 20 de ani. Copiii care au câştigat acum, unul din ei a împlinit 18 ani, şi este la mine de la trei ani jumătate, Caragea Alexandru, iar cealaltă fetiţă are 11 ani, Andreea Pavel. În orice sport este importantă susţinerea familiei şi conlucrarea cu antrenorul, pentru că pregătirea psihologică nu se face doar de către antrenor, ci şi de familie. Din acest motiv încercăm să aducem discuţiile despre cai în casa copiilor, tocmai prin aceste concursuri, pentru că ei le povestesc părinţilor, bunicilor, prietenilor, despre ceea ce au făcut, despre reuşite, nereuşite. Asta înseamnă că entuziasmul este deja în sângele lor şi pot continua şi ne asigură pe noi că vom avea viitori călăreţi care vor reprezenta oraşul nostru, mult timp”, explică antrenorul.

Pentru acest concurs vin mediatori ce au o experienţă foarte mare în dresajul şi arbitrarea concursurilor de profil.

„Staff-ul de arbitri sunt din Bucureşti şi fac parte dintr-o asociaţie care organizează astfel de concursuri pentru începători, Asociaţia de Turism Ecvestru România. Răzvan Glodarenco este secretarul concursului, cel ce se ocupă de contorizarea timpilor, de premii, clasamente în general. Ioana Glodarenco şi Renata Coman, ambele sunt arbitri afiliaţi Federaţiei Ecvestre Române. Sunt arbitri vechi în disciplinele de dresaj, antrenează de foarte mult timp cu rezultate extraordinare şi în acelaşi timp cu experienţă pe partea de arbitraj. Ştefan Neagu este reprezentantul ce se ocupă de teren”, detaliază dr. Răileanu.

Organizatorii se aşteaptă ca această reprezentanţie provocatoare să îi încânte pe spectatori şi să lase un impact pozitiv în urma ei.

„Faţă de concursul <<Echitaţie la porţile Deltei>>, desfăşurat în iulie, Aegyssus Horse Show   aduce, în plus faţă de cea anterioară, o probă de Cross Country. Un fel de cross pe o distanţă de cinci km, foarte spectaculoasă, urci pe dealuri, cobori, sari peste copaci. Am pregătit terenul acolo, pe păşunea comunală a primăriei, în aşa fel încât să avem un spectacol incendiar pentru spectatori”, spune Ştefan Răileanu.

Probele competiţiei sunt working equitation, cross country, dresaj. Working equitation este o  probă specială pentru cei mici, care le testează eleganţa în mişcări şi acordul cu calul.

„Working equitation este o probă care are ca scop mai mult lucrul psihologic al călăreţului decât tehnic. De obicei se dau de către antrenor cai foarte învăţaţi, se pun cei mici şi li se dă speranţa că ei pot face treaba. De multe ori, unii plâng înainte de intrarea pe teren, iar după plâng de bucurie că au reuşit, uită de frică. Sunt anumite lucruri mult mai spectaculoase decât la concursurile mari. Ce se întâmplă din punct de vedere emoţional în astfel de concursuri este mult peste concursurile de performanţă. Asta este cheia de a crea sportivi, să le alungi frica, să-i lucrezi psihologic iar entuziasmul nu este doar al lor, ci şi a familiilor. Este ceva foarte tumultos, ce generează  emoţii pozitive. Pe lângă familie, implică şi un exemplar din altă specie, calul, de care toată familia se ataşează, începe să participe la îngrijirea lui. Unul îi împleteşte coama, altul îl spală după concurs, altul se ocupă de copite şi astfel toată familia este angrenată în acest sport. Pe neaşteptate şi uşor, uşor încep să fie parte din echipaj. Asta facem noi prin aceste concursuri, îi punem pe toţi laolaltă”, mărturiseşte Ştefan Răileanu.

Nu-i departe de adevăr că o lecţie de echitaţie este o întâlnire cu tine însuţi. Îşi arată fricile tale, cât de crispat eşti, cum să te relaxezi, este ca o artă marţială, spune antrenorul.

„Multă lume nu ştie ceea ce facem noi cu adevărat. Este dezvoltare personală cu ajutorul echitaţiei, este ceva psihologic, se datorează şi faptului că eu sunt cercetător la Institutul de Cercetare, mi-a plăcut să cercetez lucrurile în profunzime şi am abordat lucrurile puţin diferit faţă de alte cluburi. Am adunat copii ca de exemplu ce fugeau şi de găini şi i-am făcut de umblă cu armăsari care sunt de 200 de ori mai puternici decât ei. Să faci asta nu e bine, ci extraordinar de bine”, mai spune dr. Răileanu.

În cadrul competiţiei este organizată şi o excursie  ştiinţifică în Delta Dunării, ocazie cu care participanţii vor afla informaţii despre cai, dar şi puţină biologie.

„La sfârşitul competiţiei vom face şi o excursie ştiinţifică, mergem şi le arătăm caii sălbatici, vorbim despre ei, povestim puţin despre Delta Dunării. Sunt lucruri ce îi ajută foarte mult în viitor şi pe care nu le întâlnesc mulţi dintre ei în cluburile lor. Din acest motiv am avut succes, cumva ne ajută şi Delta Dunării în toată treaba asta. Pentru acest concurs, ne vin şapte cai din Bucureşti, din şapte cluburi diferite iar cei care vin, vin cu tot cu familii. Pot spune că promovăm atât oraşul Tulcea, Delta Dunării, şi facem şi un fel de simpoziom ştiinţific pe această temă. Sunt trei lucruri pe care nu le găseşti în orice competiţie”, arată Răileanu.

Performanţele obţinute de Real Racing nu au lăsat indiferenţi nici sponsorii şi nici autorităţile locale, mai multe proiecte ale clubului fiind cofinanţate de Primăria Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea.

„Prin aceste competiţii am reuşit să dezvoltăm şi baza materială. Odată cu organizarea acestor concursuri am pus pe listă lucruri care erau necesare şi deja Tulcea are o bază materială ce poate face show-uri ecvestre de orice natură. Asta datorită şi autorităţilor care în ultimul an au fost mai atente decât anii anteriori. Am primit ajutor şi din partea anumitor persoane ce preferă să rămână anonime. Am generat campioni, am făcut imagine, am făcut lucruri răsunătoare”, a precizat dr. Răileanu.

Nu în ultimul rând, preşedintele clubului de echitaţie a subliniat sprijinul pe care l-a primit din partea unor oameni şi instituţii.

„Vreau să mulţumesc în primul rând Consiliului Judeţean, care a fost alături de noi pentru organizarea acestei competiţii. În al doilea rând, mulţumesc echipei mele de la Real Racing, sunt oameni fără de care nu aş putea să rezolv atâtea lucruri – Cristina Simitopol, Pavel Aurel, Laur Stoian Median, echipa de organizare care vara asta a avut cel mai complicat traseu pe care l-am avut vreodată în istoria clubului. Anul acesta am avut foarte multe activităţi şi toate cu succes, ca niciodată. Îi mulţumesc şi domnului Zibileanu Laurenţiu, doamnei profesor Caragea Nicoleta. Desigur, nu în ultimul rând, le mulţumesc şi colegilor de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, care ne-au sprijinit activitatea noastră pe tot parcursul desfăşurării acestor evenimente”, a evidenţiat dr. Răileanu.

Licenţiat în medicină veterinară, cercetător al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Ştefan Răileanu a înfiinţat clubul de echitaţie Real Racing prin care le oferă copiilor lecţii de iniţiere în echitaţie, dar şi sesiuni de terapie. În anul 2011, atunci când mai multe persoane din Delta Dunării au vrut să vândă abatoarelor cai cu anemie infecţioasă, el a criticat conducerea de atunci a Direcţiei Sanitar-Veterinare.