După accidentul din staţiunea 2 Mai, unde doi tineri au murit loviţi de un şofer drogat, autorităţile vorbesc despre posibilitatea de a testa elevii anti-drog în şcoli.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical în şcoli, dacă prezintă comportament specific şi cu acordul părinţilor.

Medicul psihiatru Mihai Tatu este de părere că este o idee bună dar în acelaşi timp crede că până nu se va schimba sistemul şi legislaţia nu se va concretiza nimic.

„Ar fi bine dacă s-ar face, dar degeaba se face. Oamenii vor face tot ceea ce vor ei, părinţii vor fi de acord cu aşa ceva? Ştiu un caz deosebit în care eu am ieşit şifonat foarte puternic, pentru că am avertizat părinţii cum că odorul consumă stupefiante, şi am fost făcut în toate felurile. Şi atunci, mă îndoiesc că părinţii vor să audă aşa ceva, vor să ţină ascuns până la Dumnezeu, chiar dacă face ce face. Asta va fi doar o distracţie politică, mai mult nu va fi. Este binevenită dacă s-ar face, dar va începe să facă scandal populaţia, nu politicul. Mai rău va face. Orice este contra, contra va rămâne. Obligativitatea nu va fi corectă. Până nu se face conştientizarea cum trebuie, şi asta nu se va face, nu va fi eradicat în totalitate. Eradicarea se face în Thailanda, când te prinde, te pune la pământ, punct. În România nu se va face aşa ceva până nu se schimbă toate, legislaţia, sistemul, tot. Lumea nu ştie la ora actuală unde se consumă aceste substanţe, unde se vând, nu ştie nimeni nimic. Hai să fim serioşi! Se ştie foarte bine. S-a luat vreo măsură? Nu!”, explică dr. Mihai Tatu.

Directorul Colegiului „Spiru Haret”, prof. Florin Anastasiu, spune că orice testare de stupefiante este binevenită.

„Atâta vreme cât considerăm drogurile un flagel de care trebuie să fugim, orice testare de stupefiante este bine venită din punctul meu de vedere. Că se face în şcoală că se face în afara ei, undeva trebuie făcută. Testarea în şcoală ar necesita amenajarea unui spaţiu, personal care să se ocupe. Nu cred că toate şcolile ar avea structura necesară, infrastructura, posibilitatea implicită de a performa această testare. Ideea unei testări anti-drog este binevenită oriunde s-ar face, repet. Orice mecanism de testare, pentru mine nu poate fi decât pozitiv. Cred că, pentru oricare om normal al societăţii din ziua de azi este normal. Modalitatea în sine de aplicare ar fi mult mai interesantă. Metodologia de aplicare a unei astfel de legi ar fi mult mai interesantă să apară şi să vedem în ce măsură, cum efectiv se gândesc să aplice această testare. Ca idee, principiu, bineînţeles că este unul pozitiv”, precizează directorul Florin Anastasiu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA